Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inte konstigt att Act Strange vann

In i det sista tvistades det om huruvida det går att tävla i musik. Men det vore fel att påstå något annat än att rätt band vann 2008 års upplaga av Popkorn. När scenröken skingrats framstod Act Strange som mycket värdiga vinnare.
Finalen innehöll som vanligt stor musikalisk och artistisk bredd. Från inledande Höganäsbandet Påsklovs (vältajmat gruppnamn) oheliga allians mellan buskis och black metal till avslutningen med de rotnära reggaeälskarna Blomma på lyra var steget långt.
Mellan ytterligheterna fanns utrymme för småsoft jänkarrock med melodiska Urban Mind och reflekterande singer/songwriter-övningar signerade Mary Jane. Och då har jag ännu inte nämnt Bulletrain.
De sistnämnda framstod som tävlingens kanske mest färdiga band. Med starka refränger och teatraliskt utspel lyckades de för en lite stund förflytta The Tivoli till Sunset strip i mitten av 80-talet då Mötley Crüe samlade material till ”The dirt” och Guns N’ Roses låg i startgroparna.
 
Bulletrain lämnar inte mycket övrigt att önska för den som anser att hårdrocken peakade under pudelperioden. Kvintetten skulle förmodligen redan i morgon kunna spela in ett album som inte skämts för sig bredvid alster av Crash Dïet och Crazy Lixx.
Men hur duktiga Bulletrain än är på att göra sin grej, låg mina sympatier hela tiden hos Act Strange. Trion kan vara en av det mest udda fåglar som jag sett i de här sammanhangen.
Sångaren och gitarristen Gustaf Holtenäs, basisten Petter Eriksson och trummisen Max Hall är samtliga skickliga instrumentalister och rör sig i ett gränsland mellan progressiv rock och experimentell pop. Flera av deras låtar känns som rena Kindereggen med (minst) tre överraskningar i en.
Tvära taktbyten, skruvade effekter och udda ackordföljder fick mig någon gång att tänka på The Mars Volta, ett annat band som gör det allt annat än lätt för sig.
Att sångaren Gustafs röst påminner kraftigt om målbrottssångaren Conor ”Bright Eyes” Obersts är också ett plus. Melodier finns hos ungtupparna och de är väl värda att vänta på.
 
Act Strange är ännu inte flygfärdiga, men de visade en potential och framsynthet som förtjänade att premieras av juryn. Nu fick bandet en Berlinresa, en The Tivoli-spelning, en festivalspelning, presentkort plus studiotid. Det ska bli spännande att följa dem i framtiden.
Andraplatsen i tävlingen vek juryn åt Mary Jane, den akustiska duon med Maria Jane Smith och Johan Johansson. Lite av en överraskning, men de visade i ett par låtar lovande takter i det smått överbefolkade singer/songwriter-facket. Om de frigör sig ytterligare från sina förebilder kan de kanske sticka upp vad det lider.
Trea blev Bulletrain och fyra Urban Mind. Blomma på lyra och Påsklov hamnade på delad femteplats.

Popkorn

The Tivoli, Helsingborg

Onsdag 19 mars
Genre:
Betyg:
Gå till toppen