Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Flygkaptenen som styr från marken

Roy Persson bytte motorflyget mot modellplan. Tillsammans med kamraterna i föreningen RC Clippern ägnar han timmar åt att pyssla med de flygande skapelserna.

Hur kom det sig att du började flyga modellflygplan?
— Från början ägnade jag mig åt segelflygning och även motorflyg men i mitten av 70-talet slutade jag och gick då över till modellflygplan.
Finns det några likheter mellan att flyga ett vanligt flygplan och ett modellflygplan?
— Ja ett modellflygplan styrs egentligen som ett vanligt flygplan. Den stora skillnaden är ju att du står på marken när du flyger modellplanet.
Vad gör ni i föreningen?
— Under vintern har vi flygningar inomhus i idrottshallen. När vädret blir lite bättre har vi grillkväll en kväll i veckan. Då umgås vi och flyger med våra flygplan. I år har vi flyttat till Landskrona flygklubb i Viarp och ska nu fått ett riktigt fint flygfält.
Hur många plan har du?
— Jag har väl en fem, sex stycken.
Köper du eller bygger du själv?
— Jag gör båda delarna. Från början byggde alla sina plan själva efter ritningar men i under slutet av 80-talet kom det så kallade ARF-modeller från Kina och Taiwan. En sådan modell är det egentligen bara att montera ihop. Men det är en lite annorlunda känsla att flyga med något som du byggt helt själv.
Hur lång tid tar det att bygga ett plan?
— Cirka åtta månader.
Har du kraschat många plan?
— Oh ja. Det är inte frågan om man störtar utan när. Det viktigaste är att veta varför det händer. I fjol var jag med om en ordentlig krasch. Då flög jag och en kompis in i varandra med två tvåmetersplan. Det borde inte kunna hända men det gjorde det.
Är det dyrt att bygga flygplan?
— Det har blivit mycket billigare. I dag kan du få ett nybörjarplan för cirka 3 000 kronor.
Vad är det som är så kul med modellflygplan?
— Det är känslan av att kunna hantera kärran. Sen så är det så klart mycket kompisarna som gör det.

Roy Persson/RC-Clippern

Namn: Roy Persson

Ålder: 62

Familj: Frånskild och tre barn

Medlem sedan: Mitten av 70-talet

RC-Clippern bildades: 1973

Medlemsantal: cirka 45 stycken

Hemsida: www.clippern.se

Kuriosa: Modellflygplanen är i snitt mellan 1,5 och 2 meter långa. Motorflygplanen flyger cirka 150 till 200 meter över marken, segelflygen kommer ännu högre upp. Planen uppnår hastigheter kring 90 kilometer i timmen. Men i dag finns det även modellplan med jetmotorer. Den högsta uppmätta hastigheten för ett sådant plan i Sverige är 160 kilometer i timmen.
Gå till toppen