Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Häng på med de nya trenderna i trädgården

Dags att möblera utomhus. De omtyckta teakmöblerna börjar få konkurrens av nya lättskötta material. Dynorna är den här sommaren svala och sofitiskerade eller tropiskt färgstarka.

När solen tittar fram hamnar utemöblerna i fokus. Länge har vi dyrkat teaken som det perfekta materialet för möbler i trädgården. Teak är tåligt för väder och vind och lätt att sköta om. Möblerna kan stå ute året om. Den obehandlade teaksoffan skuras lätt av med lite såpa så här i säsongsstarten och får sedan bli vackert silvergrå efterhand. Alternativet är att olja in möbeln med teakolja för att behålla den djupa bruna färgen.
Men sedan en tid har plastväv och rostfritt stål börjat dyka upp som konkurrent till teaken även på lite mer exklusiva trädgårdsmöbler. Royal Botania kallar väven för Batyline. Ett alternativ för en liknande material är texteline. Kvaliteten på väven mäts i töjbarhet och ljuskänslighet. De billigaste varianterna tillverkas i Kina. Batyline som Royal Botania använder till sina utemöbler består av vävda metaltrådar som är täckta med pvc vilket betyder att den inte är så töjbar och ger ett nedsuttet intryck.
— Folk är trötta på teak. Man vill ha minimalt med skötsel på sina utemöbler. Plastväv kan man spola med högtryckstvättaren, säger Tommy Bach Eisensee på danska Life form.
Fri form lockar med en hammock lagom till sommarens lata dagar. Möbeln är tillverkad i aluminium och underhållsfri. Fri forms design har funnits i 40 år och har sin grund i Elsa Stackelbergs enkla och rena stil från början av 1960-talet. Hammocken gjordes tidigare i furu. Men nu har aluminium taget över.
Erik Gustafsson på Fri form säger att även om årets hammock är orange, går trenden mot lugnare färger.
— Nu gäller mest grått, brunt och svart för dynor och utemöbler, säger han.
Gå till toppen