Helsingborg

Rymdkonst pryder Mariastaden

En av de största konstnärliga utsmyckningarna i Helsingborg ska bli verklighet i Mariastaden. Bertil Englerts installation "Saturnus" kommer att synas även från Kullavägen.

En modell av Bertil Englerts vinnande installation som blir ett påtagligt inslag i Mariamiljön. Den största Saturnusbågen är nio meter hög och en person passerar här under bågarna. De lägre skulpturerna ingår också i kompositionen.Bild: BERTIL ENGLERT
Mariastaden expanderar snabbt och ska nu också förses med mer offentlig utomhuskonst. I dag finns bara en utsmyckning vid Maria Parkskolan, utförd av Bianca Maria Barmen.
Det är den stora platsen mellan Helsingborgshems punkthus vid Kullavägen som ska prydas och det med en av stans mest monumentala utsmyckningar. Tre välkända skulptörer fick lämna förslag och valet har nu fallit på Hjärnarpskonstnären Bertil Englerts "Saturnus". De två andra inbjudna konstnärerna var Kent Karlsson från Göteborg och Maria Miesenberger från Stockholm.
— Konkurrensen var hård och jag är förvånad men mycket glad, säger Bertil Englert när HD meddelar honom juryns utslag.
Det är inte första gången han associerar till rymden i sin konst. Ett annat exempel är den 12,5 meter höga skulpturen "Kosmisk strålning" på Nytorget i Hässleholm.
"Saturnus" består bland annat av tre väldiga halvbågar i järn, nio, sju och fem meter höga, placerade på två meters avstånd från varandra. Till verket hör också en 15 meter lång slingrande "radiovåg" med porlande vatten som går under bågarna mellan två mindre grönpatinerad kopparskulpturer. Dessa anspelar på gammastrålar och vintergatan.
— Den stora öppna platsen omgiven av fyrkantiga byggnader ropar efter något cirkulärt och böljande som en kontrast. Samtidigt är avsikten att de stora bågarna ska få en vacker matt röd färg och utgöra en fin accent som syns på långt håll när betraktaren närmar sig torget, säger Bertil Englert.
När man ser de tre Saturnusbågarna rakt framifrån kommer man dessutom att få intrycket att det i själva verket rör sig om åtta stycken. Och inuti bågarna uppstår en annan rymdupplevelse.
— Det blir en katedralkänsla men med himlen som tak, säger Bertil Englert.
Efter 35 år i Stockholm återvände han 1992 till sin skånska hembygd och slog sig ner vid Västersjön. Han är uppväxt i Klippan.
Bertil Englert har haft en rad utställningar, bland annat på Vikingsberg. Han har också svarat för ett tiotal offentliga konstverk men tidigare bara ett i Nordvästskåne, på Strövelstorps skola. I Helsingborgs museers ägo finns dessutom den pacifistiska skulpturen "The universal soldier" som så småningom kanske kan komma att pryda någon annan plats i stan.
Hela utsmyckningsprojektet i Mariastaden går på en miljon kronor inklusive material och skissarvoden. Kommunen och de fyra byggherrarna i den här delen av området, Helsingborgshem, HSB, JM och Skanska, skjuter till 200 000 kronor var. Det är ännu inte klart exakt när installationen kan komma på plats.
— Saturnus är ett konstverk med många dimensioner, säger stadsarkitekt Konrad Ek, som lett juryns arbete.
I motiveringen talas bland annat om "lekfull och kontemplativ karaktär", "blickfång" och "tilltalande färgsättning".
Stadsbyggnadsnämnden som nyligen informerats välkomnar satsningen.
— Ett kul konstverk som sätter färg på området. Det är också roligt att man kan gå igenom det, säger ordföranden Joakim Andersson (m).
— En vacker utsmyckning som jag tycker passar på den här platsen, förklarar vice ordföranden Bengt Larsen (s).
Gå till toppen