Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

"Far skulle tagit bästa hatten på"

Konstintresserade vallfärdar till Sofiero för att se Lars Herders Helsingborgsmotiv. I veckan kom också sonen Tor Jensen dit från Chicago. Här berättar han om sin specielle fader.

Tor Jensen går omkring i de kungliga gemaken på Sofierio och betraktar sin fars verk.
— Vi hade ett konstigt förhållande. Jag kanske mera såg honom som en farbror som jag besökte då och då. Men redan tidigt tyckte jag om hans konst och jag glömmer aldrig stunderna hemma hos farmor Julia Herder ovanpå Sagabiografen på Drottninggatan där Lasse också bodde.
— På något vis tillhörde han staden, säger Tor Jensen som tyvärr inte fick vara med när hans pappa somnade in på Helsingborgs lasarett dagarna efter den stora utställningen på Vikingsberg 1976, bara 53 år gammal.
— Jag kom fyra timmar för sent.
Tor Dick Herder, som han då hette, föddes 1946 som barn till Lars Herder och Grethe Rasmussen i Virum utanför Köpenhamn. Men föräldrarna separerade redan när Tor var ett och ett halvt år.
— Under barndomen besökte jag honom ungefär tre gånger om året. Jag kommer också ihåg att min far var sjuk i schizofreni och att han tidvis vårdades på Sankta Maria.
1960 flyttade Tor Jensen med sin mor till Los Angeles och han kom att växa upp i USA. Efter att ha tjänstgjort vid de amerikanska trupperna i Vietnam gjorde Tor Jensen karriär inom SAS i USA. Från att han varit trafikassistent avancerade han och slutade som marknadschef i Chicago innan han satte upp den egna resebyrån Jensen World Travel.
Under alla år följde han sin fars liv på avstånd och när Lars Herder ställde ut för sista gången i sitt liv på Vikingsberg var det en stor händelse både för far och son.
— Både han och jag var på HD:s förstasida innan jag reste hem igen. Jag hann knappt landa förrän fars vän Birgit Wenngren ringde och berättade att Lasse var svårt sjuk. Jag vände alltså tillbaka direkt. Men tyvärr! Han var redan död.
— Efter utställningen hade min far i sina vänners lag druckit en flaska vodka. Men eftersom hans kropp var i dålig kondition tålde han inte så mycket alkohol. Tyvärr var det också så under en stor del av hans liv att människor lurade honom. De kunde köpa hans tavlor för en spottstyver, eller för en flaska brännvin.
Trots det vill inte Tor Jensen använda ordet alkoholist om sin far.
— Nej, han var vad man kallar en periodare.
Lars Herders produktion var enorm och han målade i stort sett alltid.
— Hade han ont i foten målade han av den och då försvann smärtan. Det var märkligt. Och när han såg ljust på tillvaron använde han sig att de där mustiga färgerna som jag tycker så mycket om.
Tor Jensen är full av beundran när han går omkring på Sofiero. Men det är några tavlor som fängslar honom extra. Den ena är ett motiv från Öresund med Ven i bakgrunden och den andra föreställer kvarteren kring Sagabiografen med gamla Gröningen i förgrunden, där Stadsteatern ligger i dag.
— Jag vet att min far också målade på beställning av Sundsbussarna. Det var motiv med anknytning till färjetrafiken. De ställdes ut som utsmyckning i terminalen. Men var är de tavlorna i dag? Jag skulle gärna vilja se dem.
Hemma i Chicago är Tor Jensen gift med Jeanette som också kommer från Danmark. Tillsammans har de döttrarna Mia, 20 år, och Camilla, 18.
— Camilla har ärvt sin farfars talang och hon målar gärna. Bland annat plockar hon fram Lasses motiv och försöker efterlikna dem. Det är kul.
Under våren har det funnits kritik mot att Helsingborgs konstförenings utställning är förlagd till Sofiero och inte visas i Dunkers kulturhus.
— Jag tror att min far skulle tagit bästa hatten på och gått runt på stan och varit stolt om han vetat att han skulle ställa ut på ett kungligt slott. Men kanske kan Dunkers ordna en utställning 2011 – 35 år efter min fars död, säger Tor Jensen med ett skratt.
Fotnot: Utställningen Lars Herder på Sofiero pågår fram till den 25 maj och den är öppen varje dag mellan klockan 11 och 17.
Gå till toppen