Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Hitta stilen med marksten

Ett band av kalksten som ringlar fram. En mur av knäcksten eller ett poolområde av stora, släta plattor. Marksten och natursten breder ut sig i våra trädgårdar, och utbudet är stort för dem som vill hitta sin egen stil.

Skärgårdsstugan, mexitegelvillan, 1920-talshuset och nyfunkisbygget. Vi känner igen stilarna, och på senare år har vi också blivit måna om att låta arkitekturen speglas i trädgårdens och gårdsplanens utformning. Tiden är förbi när man kunde lägga vilka plattor som helst på tomten, utan att tänka på helhetsintrycket.
Tumlad marksten i olika grå nyanser har varit ett säkert kort i många år för försäljarna. Det är en betongsten som likt stentvättade jeans har efterbehandlats för att få en lite skavd, matt yta som påminner om naturliga stenar. De redan skrovliga stenarna tål att kantstötas och är ett populärt val bland "gör-det-själv"-entusiasterna.
Men på senare tid har fler börjat fråga efter stenar som inte redan syns på varenda gårdsplan i grannskapet. Fler människor har också börjat intressera sig för olika stilar, och vill gärna matcha arkitekturen med stenar i samma anda, konstaterar Gustav Lilliehöök och Frank Eberhardt, som säljer marksten på Molnsätra Gård utanför Stockholm.
- Unga människor som nu flyttar in i 1970-talets mexitegelhus är mer nyfikna på hur det såg ut då, och vill gärna återskapa den estetiken, säger Frank Eberhardt.
Ett tag försökte många bryta av och mjuka upp vad man tyckte var en ful och kantig 1970-talsarkitektur. Men mexitegelvillan blir inte mer idyllisk om det pyntas med oregelbundna skifferplattor på tomten. Den pittoreska stilen gör sig i stället bättre med den röda lilla skärgårdsstugan.
- Och någon gång kommer ju de gamla mexitegelvillorna också att K-märkas, säger Frank Eberhardt.
Själv tycker han att det är självklart att man ska tänka på helheten när man väljer material och utförande, särskilt som stenläggningen är ett stort och beständigt jobb som inte görs om i första taget. Han visar på en slät, stilren, rektangulär liten betongsten som finns i ett par olika grå nyanser. Snyggt och stilenligt tillsammans med funkishusets strama fasad, försäkrar han.
Den ovan nämnda mexitegelvillan à la 1970-tal har också en ganska strikt stil, fast med starkare kontraster. Ofta i form av svart tak och kraftigt rött tegel. Till det kan exempelvis stora, rektangulära plattor i svart eller granitgrå markskiffer göra sig bra.
Bland trenderna märks både större format och mer rektangulära former, enligt Gustav Lilliehöök. En annan trend har vuxit fram tillsammans med den ökande andelen invandrarfamiljer i kundkretsen.
- Det är jätteroligt, för där märker vi ofta helt andra smakpreferenser, säger Frank och Gustav.
De definierar skillnaden som så: svenskar vill att det ska se naturligt ut och efterfrågar skrovlig yta, oregelbundna kanter, gråaktig färgskala och så vidare. Medan kunden med invandrarbakgrund ofta vill ha mer färg och elegans och föredrar släta, jämna, stora stenar i varma toner.
Nu är det förstås många som tycker om färg, men som ändå känner sig lite fega när det kommer till stenläggningar, som ju ska hålla länge. Peder Eriksson som är marknadschef på S:t Eriks föreslår då att man väljer en neutral sten och skapar färgklickar på andra sätt. En populär trend nu är just att blanda olika färger på stenar.
- Man kan utgå från en jordnära färgskala men lägga in accessoarplattor. Eller så sticker man in blomsterarrangemang och snygga krukor i kraftiga färger, som går att byta ut och flytta om när man tröttnar.
Om man känner att man klarar av det kan man naturligtvis göra jobbet själv, men för större arbeten rekommenderar Peder Eriksson att man åtminstone anlitar en sakkunnig för själva planeringen. Det viktiga är förstås, som alltid, helheten, och att byggnader, gångar, uteplatser, träd och växter hänger ihop på ett bra sätt.
Bild 13: Mur med strama linjer. Fördelen med jämna, raka kanter är att stenarna blir lättinstallerade för hemmafixaren.
Foto: S:t Eriks
//bilder: 13

Marksten och natursten

+ Med marksten syftas oftast stenar gjutna i betong. Betongstenar är både billigare och mer lättbearbetade än natursten, och har stark hållbarhet. Med sina raka, jämna kanter passar markstenen ofta bra ihop med stram arkitektur som exempelvis funkis.
+ Natursten består ofta av skiffer, granit, kalksten eller sandsten. De två sistnämnda är ganska porösa material och håller inte att till exempel ställa bilen på. Natursten är dyrare, men oregelbundenheten och nyansskiftningarna ger ett mer levande intryck än betong.


Gör din egen stenläggning:
+ Tänk på att stenarna bara är fasaden - förarbetet är det viktigaste momentet. Om du känner dig tekniskt osäker kan det löna sig att leja ut grovarbetet, t ex schaktningen, på ett proffs och göra "finliret" själv.
+ Gör en generalplan innan du sätter igång. Även om du tänker ta jobbet etappvis under längre tid bör du ha en klar idé om hur slutresultatet ska se ut. Anlita gärna en sakkunnig, t ex en landskapsarkitekt eller en trädgårdskunnig stenläggare.
+ Utgå från husets byggstil när du väljer färg, form och material. Sträva efter harmoni mellan gångar och murar. Tänk på att helheten är viktigare än detaljerna.
Källor: Molnsätra Gård, Flisby AB, Bender, Stenbolaget
Gå till toppen