Kultur

Rim och ABC

Lennart Hellsings och Poul Ströyers klassiska ABC-bok är väl ungefär så rolig, finurlig och halsbrytande som rimkonst för barn någonsin kan bli. Som vuxen är den lätt att älska, man rycks med i läsrytmen och det flyter så fint i ”Filip Glad i Filipstad han strök sitt skägg/vispa pannkakor på fem Kolumbi ägg…” men mycket utrymme för barnens egna kreativa historier blir det förstås inte.

Rimmet exkluderar. Och det lekfulla blir lätt till en intern angelägenhet för de vuxna. För vem är det roligt när Hellsing lyckas få med ”konstantinopolitanska”. För femåringen? Nja, snarare den målgrupp som uppskattade då Frans G Bengtsson vann en vadslagning genom att få med ”transsubstansiera” i en låt- text. Gissar jag.
Men det sagt, så är jag redan i förväg skeptisk till rimböcker överlag. Även när de är betydligt mer kontemporära och använder sig av ett för barnen mer inbjudande språk. Men det tar inte många rader i mor och dotter Wirséns En liten skär och alla bråkiga bokstäver för att inse att det här fungerar alldeles lysande. Bokstäverna får sig korta rim tillägnade, ofta tvåradingar där det kan handla om exempelvis ”T är ett trassligt och tokigt troll/i toviga tofflor, trind som en boll” eller ”Rytande R, randiga och rufsiga/rum-sterar rysligt och blir så tufsiga”. Som alfabetslek är den full av ingångar; ramsorna blir aldrig statiska och bokstäverna animeras i Stina Wirséns sedvanliga stil så att de rusar in och ut på sidorna. Här får barnen verkligen en chans att forma historierna och inlärning, uttal och en massa nyttig språklek får man på köpet. Barnen ser bokstäverna i historier och sammanhang som är väldigt lätta att relatera till, det märks inte minst vid omläsningarna av boken.
För de ännu mindre barnen har Vilda förlag, som för övrigt gav ut den fina ABC-boken ”Magic, Cilla och baby – ramsor om tjejer, killar och grejer” i höstas, gett ut en liten rolig rimbok. Det är Karin Salmson, som driver förlaget, och illustratören Emma Göthner som står bakom Vovven Moa går på toa. Precis som förlagets andra böcker är det Krammärkt, vilket betyder att boken är granskad ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Det är alltså ingen slump att de hundar vi får möta är sådana som Kjell i förklädet, Elisa som råkar fisa, Sonny cirkusprinsessan, Per som är kär och vovvarna Pela och Memmeth.
Eftersom barnlitteratur i regel är bräddfylld av könsschabloner, är det en oerhörd befrielse att som läsande förälder för en gång skull slippa skämmas över ett skevt vuxenperspektiv. Genuskurs åt förläggarna och mer krammärkning, tack. Vilda får gärna stå för utbildningen.
Och bjuds det därtill så fina nödrim som ”Vovven Zlatan lirar på gatan”, är åtminstone jag mer än nöjd.

Vovven Moa går på toa

Karin Salmson, text

Emma Göthner, bild

Vilda Förlag

En liten skär och alla bråkiga bokstäver

Carin Wirsén, text

Stina Wirsén, bild

BonnierCarlsen
Gå till toppen