Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här håvar barnen in krypen i vattnet

Våtmarken Bulls måse utanför Ekeby har på några år blivit en oas för djur och fågelliv. I veckan var eleverna från Jens Billeskolan på plats för att spana efter fåglar och upptäcka djurlivet under vattenytan.

Eleverna i årskurs 3 till 6 på Jens Billeskolan i Billesholm har just nu vatten som tema. Och vad passar då inte bättre än ett besök på våtmarken Bulls måse en bit från Ekeby. Här växte granar på 1990-talet. Men sedan år 2000 när arbetet med att återskapa våtmarken avslutades har djuren återvänt, fågellivet bjuder på både välkända och mer sällsynta arter. Och i vattnet kryllar det av smådjur och småfisk.
— Finns det blodiglar i vattnet? Och är det djupt, undrar Jonathan Victor och Philip Dubovan i klass 4B.
Guiden och biologen Ingegärd Ljungbom svarar lugnt.
— Blodiglar är sällsynta, hittar ni någon med röda ränder på ryggen, så är det en blodigel. Och ja det är djupt. Man ska inte gå ut i dammen.
Dagen innan såg hon fem tranor, ett antal doppingar och hörde en rödrom – en fågel som låter som en mistlur.
— Fågellivet har formligen exploderat de senaste åren, säger Ingegärd Ljungblom.
Hon visar eleverna två kartor där man tydligt ser hur det skånska landskapet förändrats de senaste 150 åren. Förr fanns det stora områden med våtmark som dikades ut för att för att skapa mer åkermark. Men sedan 1990-talet år har flera nya våtmarker återskapats.
— Bulls måse ligger utmed Råån som rinner ut i havet vid Råå. Ett av skälen till varför man återställer våtmarker är för att minska övergödningen av havet och andra vattendrag, berättar Ingegärd Ljungbom.
De naturligt bördiga jordarna orsakar tillsammans med det intensiva jordbruket, klimatet och luftföroreningar en hög transport av näring till vattnet. I en våtmark kan vattnet renas på naturlig väg, en del av näringsämnena sjunker till botten och en del sugs upp av växter.
— Även om våtmarker är bra för att hjälpa att göra vattnet som rinner ut i havet renare, är det också en fantastisk oas för fåglar, insekter och andra djur. Inte minst de hotade arterna får nu en chans att överleva, säger Ingegärd Ljungbom.
Bulls måse är på 17 hektar och är det största nyanlagda våtmarksområdet längs Råån. På kort tid har Bulls måse blivit ett välbesökt utflyktsmål, inte minst bland ornitologer. Rååns vattendragsförbund som är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Landskrona, Svalöv och Bjuvs kommuner har kommit till för att värna om Rååns miljö. Det är också de som gör bedömningen om ett område kan bli ny våtmark. Finns det förutsättningar går man vidare och gör en projektering. Markägaren kan få EU-stöd för anläggandet.
Lärarna Ulrika Andersson och Ramona Brenner tog med sig eleverna i årskurserna 3 till 6 ut till Bulls måse sedan de blivit inbjudna av Rååns vattendragsförbund.
— Vi nappade direkt. Det här är intressant för eleverna. I vårt arbetslag har vi vatten som tema just nu. Och det här en fin möjlighet för barnen att få en djupare förståelse för ämnet. Nästa besök ska vi göra på reningsverket.
Gå till toppen