Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Birollerna är hennes lycka

Bland folk i film- och teaterbranschen är Inga Ålenius ett känt och respekterat namn efter mer än 40 år som skådespelare. Men för många i publiken har hon varit och är en "doldis".
Inga Ålenius svarade ja direkt när Göran Stangertz erbjöd en roll i "Fadren", som i höst ska spelas på Helsingborgs stadsteater.Bild: Daniel Palmqvist
Anledningen är att hon mestadels agerat i biroller. I Helsingborg repeterar hon nu en sådan som vikarierande mor, "amman", i höstens uppsättning av Strindbergs pjäs "Fadren".
— Alla roller är viktiga och jag har med glädje haft rätt många småroller. Det är skönare än huvudrollen som ska var drivande och kan vara pressande. Jag kan luta mig tillbaka, dör inte på kuppen och tjänar en slant, säger Inga Ålenius, som fyller 70 år 15 maj.
— Jag gick egentligen i pension när jag var 58 år men har haft flera engagemang varje år sedan dess. Det är stimulerande och jag vill hålla på så länge jag har lust och så länge minnet fungerar.
Hon har haft sin fasta anställning på teatrar runt om i landet men också medverkat i cirka 75 filmer på bio och tv. I ett lexikon över svenska filmskådespelare kan man se att Inga Ålenius ofta varit dam, granne, butiksbiträde, piga (som i "Raskens") eller personal inom sjukvården,
Men säkert har många sett henne som handlarens fru i tv:s långkörare "Hem till byn" och som mamma till de tre systrarna i succéfilmen" Masjävlar". Men hur många har registrerat namnet på skådespelaren?
— Jag tycker det är roligt när folk känner igen mig men inte kan placera mig, säger Inga Ålenius och skrattar gott.
För tv-tittande barn har hon synts i tre adventskalendrar och är sedan flera år med i "Bolibompa", detta i rollen som Kickan i Cirkuskiosken.
På Fredriksdalsteatern i Helsingborg har hon gästspelat tre gånger i början av 1990-talet, bland annat i Nils Poppes sista föreställning.
— Nils Poppe är min idol som skådespelare och Helsingborg har länge varit en favoritstad. Nu har jag och min man bestämt oss för att flytta hit.
Rötterna finns i Stockholm. Föräldrarna skiljdes tidigt och större delen av uppväxten tillbringades hos morföräldrarna.
— Morfar var rörmokare och mormor hemmafru. De har betytt väldigt mycket för mig, även i vuxenlivet.
Efter åtta år i folkskolan började hon arbeta i Salveklicks plåsterfabrik. Några år senare var det dags att byta till Lumas lampfabrik.
— Jag funderade på att bli skådespelare sedan jag träffat några ungdomar som gick på Calle Flygares teaterskola. Jag sökte och kom in på Witzansyskys teaterskola. Under ett år gick jag i skolan på dagtid och jobbade på kvällarna.
Hon gifte sig och blev mamma i 20-årsåldern men efter ett år blev det skilsmässa.
— Han gav mig ett underbart barn och ett vackert efternamn, säger Inga Ålenius, som hette Andersson som ogift.
Hon var 25 år när hon i fjärde försöket kom in på scenskolan, detta vid Norrköpings och Linköpings stadsteater.
— Mormor och morfar flyttade med för att hjälpa mig med passningen av Cathrine. De var så gulliga!
När Inga Ålenius 1968 fick anställning vid Norrbottensteatern hade morfar avlidit men mormor följde med norrut och även till Folkteatern i Göteborg där Inga Ålenius hade en lång anställningsperiod, från 1970 till 1988. Under den tiden etablerade hon sig som filmskådespelare.
Inga Ålenius har också varit verksam vid bland annat Västerås Länsteater, Riksteatern, Örebro Länsteater samt Boulevardteatern och Intiman i Stockholm.
På film debuterade hon redan under utbildningstiden i Norrköping som Fröken Fräken i filmen "Under ditt parasoll", som handlade om dansbandet Sven Ingvars. I kväll kan hon ses i tv som galen kärring i Bolibompa.
Rollerna skiftar med åren. Även privat har det skett stora förändringar för Inga Ålenius, som för 15 år sedan gifte sig för femte gången.
— För mig har det inte fungerat att vara gift med män som är i samma bransch. Äntligen har jag hittat en vanlig människa och är lycklig för det.

Inga Ålenius

Aktuell: Fyller 70 år 15 maj.

Bor: Villa i Sköndal, lägenhet i Helsingborg.

Familj: Maken Anders Öman, dottern Cathrine, bonusbarnen Amelea och Elias.

Yrke: Skådespelare.

Ser på tv: "Morden i midsommar" är en favorit.

Läser: Deckare och historiska böcker.

Lyssnar på: Storbandsmusik, Mozart och Vivaldi.

Favoritmat: Kroppkakor, hummer.

Favoritlag: IFK Göteborg och Helsingborgs IF.

Favoritsemester: Rom.

Motto: "Du kan allt, det är bara att köra".
Gå till toppen