Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskrona blir stad

Landskrona stad. Smaka på namnet. Nu ska Landskrona signalera framgång och välmående. Och ordet kommun ska användas så lite som möjligt. Kommunfullmäktige sa ja till namnbytet, men när det blir är inte klart. "Vi måste ta ekonomiska hänsyn", säger kommunalrådet.

Bild: Arkivfoto: Sonny Thoresen
– Landskrona inte är vilken by som helst.
Björn Persson (m) var en av de fyra politiker som skrev under motionen om att återinföra benämningen Landskrona stad.
Han tycker att det är glädjande att motionen bifölls och tror att den nya benämningen kan hjälpa till och öka självkänslan hos Landskronaborna.
– Landskrona har varit en betydelsefull stad i flera hundra år. Och är en stad med en spännande historia, säger Björn Persson.
Nu ska kommunstyrelsen utse en arbetsgrupp som ska upprätta en handlingsplan för hur det ska gå till. Och när den nya benämningen ska börja gälla. En hel del praktiska frågor måste lösas innan Landskrona kan kallas stad.
– Min förhoppning är att namnbytet ska ske så fort som möjligt, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (fp). Men vi måste ta ekonomiska hänsyn. Det önskvärda är att allt, från brevpapper och visitkort till texten på våra bilar, byts ut samtidigt. Men det är inte meningen att det ska kosta alltför mycket.
Torkild Strandberg tror, liksom Björn Persson, att det finns ett symbolvärde i namnbytet, men han poängterar att det naturligtvis inte förändrar något i grunden.
Samtliga kommunala förvaltningar har fått yttra sig om vilka konsekvenser ordet "stad" får för deras respektive verksamheter. Stadskontoret har sammanfattat läget och uppskattar bland annat kostnaderna för ett omgående byte av samtliga förvaltningars kontorsmaterial till en halv miljon kronor.
Pengar som oppositionsrådet Niklas Karlsson (s) tycker kan användas till viktigare saker.
– Socialdemokraterna röstade nej. Jag har sagt det tidigare, men för mig är det här en ickefråga, säger han. Nu har beslutet tagits så det är inte mycket mer att säga.
Staffan Wikell är jurist på Sveriges kommuner och landsting. Han har sett en trend de senaste åren – det är populärt bland kommuner att återinföra benämningen stad.
– Det är bara en utanpågrej som inte har något annat värde än det symboliska. Lagstiftningen gör att det även i fortsättningen kommer att heta kommunfullmäktige. Vissa saker kan man inte ändra på.
Staffan Wikell säger också att det här med att återföra ordet stad bara gäller de orter som hade benämningen stad innan kommunreformen på 60- och 70-talen.
Gå till toppen