Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Aldrig tidigare har jag sett så mycket talang på ett ställe"

Efter att ha levt som gömd flykting hittade manusförfattaren Kurdi Kara tryggheten och inspirationen i Landskrona. Det som fick honom att bosätta sig i staden var dess skönhet, det som håller honom kvar är människorna.

När inte Kurdi Kara skriver manus till Landskrona Live eller till något av alla sina andra projekt jobbar han i sitt hamburgeri på Eriksgatan. Där träffar han ständigt en strid ström av hungriga Landskronabor.
— Jag träffar trevliga, skumma, kaxiga, otrevliga och roliga människor. Här i Landskrona finns alla möjliga sorter, säger han och berättar att många av idéerna till sketcherna kommer från de dagliga mötena i gatuköket.
Kurdi Erdogan Kara har bott i Landskrona i snart tre år. Han föddes i den kurdiska delen av Turkiet och kom som sjuttonåring ensam till Sverige och Falkenberg sommaren 1997. I nästan fem år levde han som gömd flykting. Under denna period besökte han ett stort antal svenska städer. Så här i efterhand kan han med säkerhet säga att Landskrona toppar listan.
— Det första som slog mig när jag kom hit var hur vacker staden var. När jag sedan genom mitt arbete i hamburgeriet träffade ungdomar i staden upptäckte jag att det fanns otroligt mycket energi och potential här. Aldrig tidigare har jag sett så mycket talang på ett ställe, säger han.
När Kurdi Kara skulle bestämma vykortsmotiv valde han mellan två olika alternativ. Den första idén han hade var att samla ett gäng människor utanför Kulturskolan. Människorna skulle symbolisera det inspirerande mångfald som finns i staden. Men eftersom det uppstod vissa logistiska problem valde han det andra alternativet, att fota Landskronas vackra natur.
— Det känns bra att visa för alla hur vackert Landskrona är.
Gå till toppen