Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett lyckat fotbollsexperiment

Femtio år efter VM-finalen mellan Sverige och Brasilien iscensatte SVT igår ett litet experiment.

Alla fotbollsälskare har förstås sett målen en miljon gånger, men att se hela matchen från början till slut gav faktiskt en helt ny känsla för Sveriges insats.

Men det riktigt udda greppet var förstås att låta Chris Härenstam och Glenn Strömberg referera matchen. Två män som inte ens var födda när Sverige tog silver i fotbolls-VM.
Redan i våras gjorde Dagens Nyheters sportredaktion en liknande variant när man analyserade matchen med "nutidens fotbollssyn".

Jag tyckte Chris och Glenn klarade det vanskliga uppdraget riktigt bra. Det är svårt att skapa trovärdighet när man kommenterar en match som varit klassisk i ett halvt sekel.

Några små skönhetsfläckar dock, som när en brasse i början av matchen sträckte upp en hand och stoppade en boll i luften.

"Det måste ju vara varning", utbrast Chris Härenstam och fick medhåll av Glenn Strömberg.

Någon borde kanske ha påpekat att det inte fanns några gula kort 1958. De infördes först till VM i Mexiko 1970.
Själv måste jag omvärdera min syn på finalen en aning. Historien har sagt att Sverige var totalt utspelade. Men första halvlek var helt jämn och det är ju faktiskt så att Sverige skulle kunnat haft ledningen med 2-0 om inte Mario Zagallo räddat på mållinjen. Tänk om...

Båda lagen hade förstås varit chanlösa mot dagens EM-finalister, men fortfarande efter 50 år är det en fröjd att se Gunnar Grens speluppfattning och passningar. För att inte tala om den där 17-åringen i Brasiliens landslag.
Danska dokumentärserien "Baronsessan" i SVT är både underhållande och ger en fin inblick i överklassens liv.
Varför måste den lysande humorserien "Grotesco" visas nära midnatt på fredagar? Den är värd en bättre tid.
Ikväll tänkte jag kolla lite på EM-finalen mellan Tyskland och Spanien. Hjärtat säger Spanien, men räkna inte ut tyskarna på förhand.
Gå till toppen