Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mogens Glistrup är död

Det danska missnöjespartiet Fremskridtspartiets grundare, Mogens Glistrup, har avlidit. Glistrup, som fyllde 82 i maj, var den danska efterkrigstidens mest kontroversiella och omstridda politiker. Han beredde också vägen för det främlingsfientliga Dansk Folkeparti som från början var en utbrytning ur Glistrups Fremskridtsparti.
Mogens Glistrup har avlidit.Bild: Scanpix
Glistrups parti fick hela 28 mandat i folketinget i en jordskredsseger vid valet 1973 men förlorade i popularitet allteftersom grundaren fick allt svårare att försvara sig mot anklagelser om skattefusk och andra ekonomiska oegentligheter. Glistrup satt i folketinget 1973-1990, med avbrott under fängelsevistelser 1983-86.
Ett av hans mer berömda politiska uttalanden handlade om att avskaffa det danska försvaret. Han föreslog att det skulle ersättas med en telefonsvarare med meddelandet "Vi ger oss" - på ryska.
Gå till toppen