Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Wahlstedt i centrum mot Gais

Han var anfallare, men blev yttermittfältare och sedan ytterback. I kväll gör Erik Wahlstedt allsvensk debut som mittback.

Som vanligt har det hänt saker i HIF under sommarledigheten. Förändringarna i spelartruppen innebär bland annat att Erik Wahlstedt, 32, i kväll gör sin första allsvenska match som mittback. Han spelar från start bredvid Joel Ekstrand.
— Jag tycker att jag anpassat mig rätt så bra. Det handlar mycket om speluppfattning. Har man det så brukar det mesta gå bra, säger Wahlstedt.
Andreas Granqvists farväl och inget snabbt köp av Hannu Patronen har gjort att Bosse Nilsson stått där med bara tre naturliga mittbacksalternativ: Joel Ekstrand, Samir Beloufa och Marcus Nilsson. Tillfälligt(?) fyller Nilsson mittbacksluckan med att flytta in sin högerförsvarare.
— För tillfället behärskar jag inte rollen fullt ut, men jag kan den tillräckligt bra för att klara mig i alla fall, säger Wahlstedt.
Den nya positionen innebär mer spel i luftrummet. 178 centimeter Wahlstedt är inte orolig.
— Mitt huvudspel är fullt godkänt. Det är inga problem med det. Jag har bra spänst och har du bara tajming så går det bra.
Tränare Bosse Nilsson är inne på samma linje, och drar paralleller till Malmö FF:s Anders Andersson, som trots att han är kort i rocken gjorde det bra som mittback hos de himmelsblå innan han skadade sig allvarligt i våras.
Nilsson gillar det mittbacks-Wahlstedt visat hittills.
— Det har sett bra ut. Det har inte varit några problem alls, säger han.
32-åringen skiljer sig i spelstil från Granqvist.
— Erik är en lugnare spelare. Han är inte lika aggressiv och gillar inte att gå fram och bryta lika ofta som Granqvist. Men han är lugn och fin i positionsspelet. Dessutom är han bra i passningsspelet, säger Nilsson.
Wahlstedt har spelat centralt i de två senaste träningsmatcherna mot Elite 3000 Helsingör (45 minuter) och Esbjerg (65 minuter). Tiden tillsammans med Joel Ekstrand är futtiga 45 minuter i första halvlek mot Esbjerg. Wahlstedt tror ändå på ett gott samarbete.
— Det fungerar helt okej. Det har inte varit några konstigheter. Joel är enkel att spela med och han har mittbacksrollen i sig på ett sätt som jag inte har riktigt än. Och har man bara kommunikationen så löser man det mesta.
Lösningen lär inte bli permanent. Bosse Nilsson säger att man på transfermarknaden prioriterar en mittback i första hand och en forward i andra, oberoende av vad som händer med Razak Omotoyossi.
HIF ställer upp med ett yngre lag än vanligt i morgon. Två 23-åringar, Granqvist och Omotoyossi, saknas jämfört med vårens elva och i kväll spelar Andreas Landgren, 19, högerback och Rasmus Jönsson, 18, forward. För Jönsson blir det första allsvenska matchen från start.
— Det känns väldigt bra. Jag hade inte räknat med att det skulle gå så här fort, men det är bara att gå in och ta chansen, säger Jönsson till hd.se.
Någon värre nervositet är det inte tal om.
— Det är bara att gå in och spela som om det är vilken match som helst.
Nilsson har förtroende för sina yngre förmågor.
— När Joel Ekstrand fick spela under våren var det inte många som trodde det var en permanent lösning, säger han.
— Det är så unga spelare får spela. De får ta chansen när den väl finns.

Erik Wahlstedt

Född: 16 april 1976

Aktuell: Gör sin första allsvenska match som mittback i kväll mot Gais

Statistik allsvenskan 2008: 11 spelade matcher, 0 mål, 2 varningar

Längd: 178 centimeter

Vikt: 74 kilo

Landskamper: 2A, 14U, 17J, 13P

Kuriosa: Spelat varenda minut av HIF:s allsvenska matcher den här säsongen, var med i EM-truppen 2004
Gå till toppen