Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingmar Bergman har fått sin plats i Helsingborg

Klockan 12.00 idag invigdes "Ingmar Bergmans Plats" vid det lilla torget på Bruksgatan. Han skulle ha fyllt 90 år idag och ett hundratal åskådare hade samlats för att ta del av invigningen.
Det bjöds på musik, tal med minnen från förr och till sist presenterades en nyuppsatt minnesplatta. En ung Ingmar Bergman blickar numera ut över Helsingborgarna på Bruksgatan. Hans plats är väl utvald, det var här den gamla teatern låg fram till att den revs 1976.
Ingmar Bergman hyllades av den före detta teaterchefen Lars Svensson som stod på en provisorisk och liten scen. Han berättade hur ung och oerfaren regissören var när han först kom till Helsingborg 1944 för att axla ansvaret som teaterdirektör. Han omvandlade snabbt en förfallen stadsteater till ett framgångsrikt koncept.
– Ingmar Bergman var bara 26 år gammal när han skrev på kontraktet. Men det skulle visa sig att han var en bestämd ung man som ville konkurera ut Mariakyrkan genom att införs söndagsföreställningar klockan 11 på förmiddagen, berättade han.
Efter en stund klev Brita Billsten upp på scenen. Hon jobbade tillsammans med Ingmar Bergman och har många minnen från den tiden.
– Jag arbetade som balettflicka på teatern och de första jag fick göra var att dansa cancan. Sedan blev jag teaterelev för Ingmar, men i början var det ingen som viste vem han var, berättade hon ivrigt.
Ingmar Bergmans koppling till Helsingborg är inte känd för alla och det är inte många som minns hans tid här, men idag fick han en permanent och väl synlig plats i stadskärnan.
Gå till toppen