Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Värdefull gravprydnad bortplockad

Nära kapellet på Nya kyrkogården ligger konstnären Hugo Birgers grav. Den är vanligtvis utsmyckad med en porträttrelief i brons, en palett med Hugo Birgers porträtt gjord av vännen Carl Larsson. Men där den brukar sitta återfinns nu bara konturerna och tre hål för skruvar.
Hugo Birger dog 1887 bara 33 år gammal. Vännen Carl Larsson gjorde en porträttrelief till gravstenen. Nu ska en kopia sättas upp för att originalet inte ska kunna stjälas.oto:Bild: Roland Bengtsson
Den är dock inte stulen.
– Vi har plockat bort den för att den inte ska bli stulen. Kopparstölderna har eskalerat på sistone och man har stulit någon fjäder på en annan gravsten. Därför valde vi att plocka bort paletten och en vy över Helsingborg som fanns inne på donationskyrkogården, säger kyrkogårdsmästare Vic Holmberg.
Helsingborgsvyn är också gjord i brons och sitter normalt på grosshandlaren Johan Löfstedts grav. Nu ska kopior göras av konstverken och placeras ut på gravarna. På så vis kan de värdefulla originalen förvaras på säker plats.
– Vi ska ta fram kostnadsförslag nu. Det kostar förstås en hel del pengar och när eventuellt kopiorna kommer upp kan jag inte svara på.
För fem år sedan stals en fackla gjord av Carl Milles från Malte Sommelius grav på Donationskyrkogården. Vetskapen att Carl Larsson gjort bronspaletten gör den extra stöldbegärlig.
– Det är ju vår lilla ögonsten, den paletten, så den vill vi inte bli av med, säger Vic Holmberg.
Gå till toppen