Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dyraste Märta Måås-mattan såldes till USA

NÅGRA FRÅGOR
Mattexperten Anette Granlund från Bukowskis är väldigt nöjd med torsdagens auktion hos Märta Måås-Fjetterström AB.rkivfoto:Bild: Mats Roslund
...till Anette Granlund, mattexpert från Bukowskis som haft auktion hos Märta Måås-Fjetterström AB i Båstad.
Hur gick det?
– Jättebra! Vi hade ett utropspris på sammanlagt 506 600 kronor och sålde för 702 650 kronor. Det var ett stort intresse, både från Sverige och från omvärlden. Salen var överfylld, det var mellan 60 och 70 besökare på plats. Vi hade budgivare från USA, England och Italien på tråden. Många av mattorna och textilierna ropades faktiskt in av lokala besökare, så det är flera av dem som stannar kvar i Båstad med omnejd.
Ni hade med er 67 verk till försäljning. Hur många sålde ni?
– 61 stycken, så vi fick sex stycken över.
Vilken var den dyraste mattan?
– Det var ”Strutar, gul” av Barbro Nilsson. Utropspriset var 30 000 till 40 000 kronor och den såldes för 80 000 kronor. Köparen är från USA, så nu ska den transporteras dit.
Vilket var det billigaste verket?
– Det var en liten vävnad som heter ”Blommor på röd botten”. Utropspris var 800 till 1 000 kronor och den såldes för 600 kronor.
Vad var det roligaste under auktionen?
– Stämningen. Och sen är jag väldigt glad över att matta nummer 51, den som specialtillverkades för kung Gustav V och som legat på Skånegården, stannar kvar i Båstad. Det var en Båstadbo som köpte den. Utropspriset var mellan 10 000 och 12 000 kronor. Den såldes för 23 000 kronor.
Hur många mattor kommer Bukowskis att ta med under nästa års mattauktion?
– Det blir nog ungefär lika många som i år.
Gå till toppen