Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bygg en egen trädkoja

Som en pojkdröm i vuxenstorlek. Så beskriver konstnären Mikael Genberg sin trädkoja Hotell Hackspett. Tretton meter upp i en 350 år gammal ek byggde han ett hus.

Det hela började egentligen en sommar när Mikael Genberg hyrde ett sommarhus. I ett träd intill huset fanns en enkel trädkoja, en plattform en bit upp i ett träd där Mikael gärna låg och funderade.
- Jag försökte gömma mig där i stället för att klippa gräset. Låg och funderade över hur man skulle kunna förbättra konstruktionen, kanske bygga på en till våning, berättar han.
- Det är ju något speciellt med trädkojor, man känner sig väldigt närvarande en bit upp i ett träd. Och jag har märkt att verkar vara lika många kvinnor som män som när en dröm om en trädkoja, berättar Mikael Genberg.
Hans dröm blev verklighet sedan Mikael tillfrågats om att göra en offentlig utsmyckning i Västerås. I stället för ett mer konventionellt konstverk ville han bygga en trädkoja.
- Det tog mig nästan ett helt år att bygga. Jag hängde i det där trädet och snickrade. Jag visste ju egentligen ingenting om hur man bygger trädhus när jag började, säger han.
Det färdiga resultatet blev ett litet hotell på 14 kvadratmeter med toalett och kök, hängandes i vajrar i ekens trädkrona. Så avancerat menar Mikael att man inte alls behöver bygga för att kunna njuta av en trädkoja - även i vuxen ålder.
- Man får utgå från trädet man ska bygga i, titta på hur det ser ut och hur det går att belasta. Har man bara lite känsla för klurighet är det inte så svårt. Det går att bygga mellan två eller flera olika träd också.
I Hotell Hackspett finns inte en enda spik inslagen i trädet. I stället hänger hela konstruktionen i vajrar som liksom drar ihop trädkronan i stället för tvärtom. Vajrarna får aldrig skära in i trädstammarna utan förankras med en typ av kanvasband som inte skaver eller skadar stammarna.
- Jag vet inte hur farligt det är att slå in en och annan spik i ett träd, men det sägs ju att en enda kopparspik kan döda en björk. För mig var det ett av kriterierna att inte spika direkt i trädet när jag byggde Hotell Hackspett. Det verkar ju inte så skönt att få en spik i sig, även om man inte dör av det direkt.
Anna Lefvert/TT Spektra
anna.lefvert@ttspektra.se

Lästips från Mikael Genberg

Det är ingen gör-det-själv litteratur, utan snarare en passande läsning när kojan väl är klar som Mikael Genberg tipsar om. Klätterbaronen av Italo Calvino handlar om klätterbaronen som vid tolv års ålder klättrar upp i ett träd och bestämmer sig att leva resten av sitt liv bland trädkronorna och aldrig mer nudda marken. Kan kanske inspirera till ett eget bygge?

Så gör du - arboristernas bästa tips

+ Om man har möjlighet bör man välja träd noga, både efter trädsort och hur trädet mår och ser ut.

+ Sparrkroniga träd, det vill säga träd med öppna kronor och horisontella grova grenar, är det bästa valet av träd om man ska bygga en trädkoja. Fristående ekar brukar ha en sådan form.

+ Ek, men även andra träslag med goda vedegenskaper som begränsar röta är ett bra val av trädart.

+ Kortlivade trädsorter med svag ved kan istället vara direkt olämpliga att bygga i. Undvik därför poppel, pil och asp.

+ Trädkojan bör konstrueras efter trädets förutsättningar. Om det behövs kan man även "fuska" med stödstolpar från marken.

+ Tänk på att behandla trädet varsamt för att inte skada det. Grenar med en diameter över tio centimeter bör inte sågas av.

+ Att toppa ett träd är direkt olämpligt, eftersom det förkortar trädets livslängd och gör det instabilt.

+ Man bör så långt det är möjligt undvika att spika eller borra i trädet eller på annat sätt penetrera barken. Ibland kan det dock vara bättre än att sätta spännband runt stammar som stryper trädet när det växer.

+ Band och andra konstruktioner runt stammar måste vara justerbara så att trädet kan växa, både på höjden och bredden.

+ Ska man bygga en större trädkoja bör man ta hjälp av en arborist med att besiktiga trädet man tänkt bygga i.
Källa: Daniel Daggfeldt, arborist på Trädmästarna.
Gå till toppen