Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Allsvensk i HIF och Rögle

Pojkdrömmen om att bli pilot förde norrlänningen Rolf Norell till flygflottiljen i Ljungbyhed 1965. Det tackade två nordvästskånska idrottsföreningar för.
Rolf Norell har varit elitspelare i både fotboll och ishockey. I det civila är han idrottslärare och fortsätter även efter 65-årsdagen.Bild: Barbro Hallin
Juniorlandslagsmannen i fotboll blev direkt intressant för HIF och allsvenska debuten skedde redan på hösten 1965. Men första hemmamatchen blev en katastrof, 1–10 mot Malmö FF.
– Resten av hösten fick jag spela i B-laget men nästa år var jag med i A-laget igen, berättar Rolf Norell inför 65-årsdagen den 5 september.
Under följande säsonger var Rolf Norell med om både framgångar och motgångar:Lilla silver 1967, nedflyttning 1968, serieseger i division 2 men kvalmiss 1969.
I ishockey fanns också meriter från Skellefteå AIK och första nordvästskånska klubben som fick glädje av hans kunnande var IK Thor i Helsingborg. Där blev han skyttekung och värvades säsongen därpå till Rögle BK, som tagit steget upp i högsta serien.
Rolf Norell skolades om till back och var med om Rögles tre 60-talssäsonger i högsta serien, detta samtidigt som han spelade allsvensk fotboll för HIF.
– Jag och AIK-aren Curt Edenvik var de sista som dubblerade. Det var fullt ös sex dagar i veckan året om, bara lördagarna var lediga.
HIF var inte förtjust i dubblerandet och straffade sin högerback en gång när han prioriterade ishockeyn.
– Rögle var på träningsläger i Dalarna och skulle spela match mot Leksand på torsdagen. HIF-ledningen ville att jag skulle träna i Helsingborg på torsdagen för att bli uttagen till söndagens allsvenska match men det kravet ställde jag inte upp på.
– HIF fick stryk med 3–0 sedan högerförsvaret läckt ordentligt. Lagledningen fick kritik för att jag petats och en tidning hade rubriken ”Hockeyluckan fällde HIF”. Sedan hade jag en säker plats i HIF.
Säker var han också på straffar. Under HIF-tiden gjorde Rolf Norell mål på 25 stycken innan sviten bröts av ett skott i stolpen.
– Jag sköt alltid i målvaktens högra hörn och alla visste om det men ingen målvakt hann dit. Ronnie Hellström tog en straff men han hade rört sig innan jag sköt och därför gick straffen om.
Den iskalle straffskytten var också snabb, stark och tacklingssäker back. Många experter menade att Rolf Norell varit en man för A-landslaget om han bara satsat på fotboll.
– Genom dubblerandet tappar man kanske 15-20 procent i båda sporterna. Jag var bäst i fotboll men ville inte välja bort ishockeyn eftersom jag tyckte att den var roligare.
Från HIF och Rögle fick han ekonomiskt stöd för att finansiera vidare studier och pendling till Lund.
– Jag missade sista gallringen på Ljungbyhed och tänkte utbilda mig till jurist eller något liknande. Jag tog en fil kand-examen men ville ha ett rörligare jobb än att sitta på kontor. Därför sökte jag till Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm.
Det blev två års veckopendlande till huvudstaden innan Rolf Norell var gymnastikdirektör och kunde inleda sin yrkesbana som idrottslärare i Landskrona. Där var han en tid också heltidsanställd ishockeytränare i Lejonet.
Därefter blev han idrottslärare, först på Kullaskolan i Höganäs och sedan 1978 på Vikenskolan. Som boende i Höganäs kommun har han under cirka 15 år varit politiskt engagerad för moderaterna, bland annat som ledamot av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, tekniska nämnden och byggnadsnämnden.
Nu blir han ålderspensionär men lämnar inte yrkeslivet.
– Jag känner mig fräsch och har ett bra jobb, omväxlande med inne- och uteaktiviteter. Jag fortsätter åtminstone ett år till.
Rolf Norells pedagogiska kunnande har även de nordvästskånska idrottsföreningarna haft nytta av. Efter de minnesvärda åren i HIF och Rögle har han varit spelande fotbollstränare i Gunnarstorp, Hjärnarp, Forsby och Jonstorp samt spelande ishockeytränare i Åstorp, Helsingborg, Lejonet och Jonstorp.
– Jag har räknat ut att det blivit cirka 1 800 A-lagsmatcher i fotboll och ishockey från starten i slutet av 1950-talet till början av 1980-talet.
Sin goda fysik grundlade han under uppväxten i Lappland, Medelpad och Västerbotten. Fadern var jägmästare och i familjen fanns ytterligare två syskon.
– På somrarna flottade jag timmer och på vintrarna var det skogsarbete. Dessutom höll jag i gång med både fotboll och ishockey. Efter studentexamen 1962 jobbade jag heltid i skogen under ett par år innan jag sökte mig söderut.
Då hade han högtflygande planer men stannade kvar på landbacken och blev back i två nordvästskånska elitlag.

Rolf Norell

Aktuell: Fyller 65 år 5 september.

Bor: Bostadsrätt i Höganäs.

Familj: Sambon Catherina Larsson, dottern Ulrika med familj.

Yrken: Skogsarbetare, ishockeytränare, idrottslärare.

Ser på tv: Naturprogram, sport av klass, nyheter.

Senast lästa bok: ”Skärselden” av Wilbur Smith.

Musiksmak: Lyssnar på allt utom hårdrock och opera.

Favoritlag: Manchester United.

Motto: Tänk positivt och framåt.
Gå till toppen