Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ADHD – så funkar det

Kanske beror det på att hösttablån inte kommit igång på allvar ännu, eller hur ska man annars förklara att SVT:s tablå just nu är överfull av dokumentärer. Bara igår kunde man både se den finska “Leva och brinna” om två unga romers jobbiga tillvaro i SVT2, och svenska “Mitt huvud är en torktumlare” – om ADHD.
Medan den finska dokumentären frossade i långsamt tungsinne, hade den svenska filmen nästan för bråttom, och kanske lite väl höga ambitioner. Typ: “nu har vi en timme, och på den ska vi säga ALLT som behövs sägas om ADHD”. Det blev som en film där ingen riktigt fick tala till punkt.
Dessutom fick jag ganska snart en känsla av informationsfilmsestetik – som om något sorts ADHD-förbund hade varit med och finansierat filmen. Delvis berodde det på den fasta berättarstrukturen – att de som fått diagnosen ADHD berättade om sina upplevelser, varpå det sedan klipptes till en expert som förklarade varför de kände eller agerade som de gjorde. Dessutom skiftade ofta bilderna övertydligt från färg till svartvitt så fort någon berättade om något jobbigt eller dåligt.
Vad som är en dokumentär eller inte brukar alltid ältas av kulturfarbröder i olika filmsammanhang, själv brukar jag åtminstone förvänta mig någon form av fördjupning. Nu blev det istället ett program som vacklade mellan att slå nytt rekord i antalet personporträtt man kan få in på en timme, och ett renodlat vetenskapsprogram. Och där upphovsmännen nästan ville för väl i sitt budskap om att sudda ut fördomar kring ADHD.
"Babel special” P O Enquist med visade sig vara en kulturell talkshow när den är som bäst, med många skratt dessutom.
Nomineringslistan inför Kristallengalan nästa vecka är deprimerande. Faktiskt rena rama skräckläsningen. Sveriges tv-utbud räcker inte till för så här många kategorier.
Ikväll frossar jag i Stockholms medieankdamm på tv. “Virtanen med sällskap” har nämligen bestämt sig för att spela in sitt program inför publik på Spy Bar.
Gå till toppen