Kultur

Lars Molin: Samlade klassiker

Lars Molins "Tre kärlekar" är väl så nära vi kommer en svensk "Matador"; alltså en klassiker som ständigt tycks repriseras, som ständigt omnämns som svenskars favoritserie, som kanoniseras som den optimala släktkrönikan. Den finns förstås redan som dvd, men är av uppenbara utrymmesskäl inte med när Pan samlat klassiska Molinfilmer i en box snart tio år efter hans död.
Men den saknas verkligen inte. "Potatishandlaren", fighten om mjölkpallen i "Midvinterduell" och oslagbara (titeln) "Saxonfonhallicken" – Molins skrönor är fortfarande kanske det roligaste som gjorts inom svensk film. Men jag fastnar framförallt i "Kunglig toilette" som jag återser efter många år. Inledningen är så klockren att jag är tvungen att spola tillbaka tre gånger: ett dokumentärt klipp från ett kungabesök i Sundsvall och speakerrösten "stämningen är på topp och når sin kulmen på torget där Kjell Lönnå står med alla sina körsångare/---/till allas förtjusning tar drottningen en åktur i en permobil. Det går alldeles utmärkt". Klipp till ett par kommunnissar som planerar inför kungabesök på den egna orten och scenen är som hämtad från "Sånger från andra våningen" med samma kärva gråskala. Det är sjukt roligt.
Bertil Norström sätter upp ett komiskt stenansikte som borgerligt kommunalråd och Gösta Bredefeldts republikanske sosse stångar sig blodig bland allt fjantigt kungafjäsk. Men som vanligt lägger Lars Molin humorn mot en politisk verklighet och mer därtill, han tvingar in historien i en filmvärld som är auteuren Molins alldeles egna. Omisskänslig. Med en kvardröjande ton som är så djupt saknad.
I projektet "Molins fontän" ska för övrigt svenska filmare just bidra med filmer för att fylla tomrummet efter Lars Molin. Kanske dömt att misslyckas, men spännande att se var det landar.

Lars Molin: Samlade klassiker, betyg: !

Potatishandlaren, Kunglig Toilette, Midvinterduell, Saxofonhallicken, Den tatuerade änkan, Kejsarn av Portugallien och Ivar Kreuger. (Pan)
Gå till toppen