Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vandra med hund i fjällen

Andlöst vackert landskap och inte en människa så långt ögat når. September är bästa tiden att fjällvandra – både för människa och hennes bästa vän hunden.

Fjällbjörkarna har börjat gulna. Men vi befinner oss ovanför trädgränsen när vi möter Åsa Bergman och hennes schäfrar på dagsvandring upp till Trollsjön ett par mil från Björkliden i Lapplandsfjällen.
– Det här är helt klart den bästa tiden att fjällvandra. Det är nu man får den friska luften och de vackra färgerna, säger hon.
Dessutom är det nu, efter den 20 augusti, som man får ha hundar lösa i fjällen – om man har sådan uppsikt över dem att man kan kalla in dem om man möter vilda djur, andra vandrare, eller andra hundar.
– Jag har lydiga hundar som inte behöver koppel, men har man en hund man inte riktigt kan lita på är ett rejält midjebälte och ett långt flexikoppel ett bra alternativ. Då är både hund och förare relativt fria, tipsar hon.
Åsa Bergman har stor erfarenhet av fjällvandring med hund. Hon föder upp schäfrar på kenneln Lappfjällens kennel i Kiruna, och har ofta med sig hundar på såväl dagsvandringar som längre turer med övernattning i stuga eller tält.
– Men är det dåligt väder är det inget nöje att bo i tält.
Förra året gick hon den elva mil långa tävlingsvandringen Fjällräven Classic, på 52 timmar. Med på vandringen hade hon naturligtvis sina hundar.
Förutom sällskap kan hundarna hjälpa till att bära en del. I klövjeväskor, som är en slags ryggsäck för hund kan större och vältränade och friska hundar bära en tredjedel av sin egen vikt.
– Mina hundar fick bära sin egen mat. Och när maten minskade i väskorna fick de hjälpa mig att bland annat bära mina kängor, när jag bytte till gymnastikskor.
För en dagsvandring är det dock inte nödvändigt att ta med mat till hunden.
– Nej, det är det inte, men man vet ju själv hur gott det kan vara med en fika på fjället. Så något gott till hunden kan ju vara schyst att ta med, säger Åsa Bergman.
Hon tycker också att man bör tänka på att ta med en strumpa eller annat förbandsmaterial om hunden skulle skada sig i någon tass under vandringen.
– Skavsårsplåster till sig själv är ju självklart att ta med på fjällvandring. Man ska tänka på hunden på samma sätt som på sig själv.

Stugor för övernattande ekipage

Enligt allemansrätten ska hundar hållas kopplade under tiden 1 mars–20 augusti. Under övriga året ska man ha sådan uppsikt över sin hund att den inte skrämmer eller skadar djurlivet i naturen.
I vissa nationalparker är det dock andra reglar som gäller. Det finns områden där det är förbjudet att medföra hund. Undantag gäller oftast för tiden 1 januari–30 april då hund får medföras kopplad. Även längs de stora vandringslederna, till exempel Kungsleden, får hund medföras kopplad året om.
De allra flesta fjällstationer och stugor tar emot övernattande ekipage med hund.
Tänk på att förutom mat till hunden även ta med myggmedel, mjukgörande salva till trampdynor och en socka eller annat förbandsmaterial om hunden skulle skada en tass under vandringen.
Det kan finnas orm i fjällen, många veterinärer rekommenderar därför att man har med sig kortison om hunden skulle bli biten.
Klövjeväskor är ett bra sätt att minska vikten i den egna ryggsäcken. Hunden brukar kunna bära cirka en tredjedel av sin egen vikt, men tänk på att den måste vänja sig vid att bära och att det är stor skillnad på komforten i olika väskor.
Gå till toppen