Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

En svensk Bond på livets teater

De flesta man träffar spelar en roll. Vissa gör det mer än andra. För Gunnar Schäfer är livet en scen. Han har till och med bytt namn för att passa bättre in i rollen som James Bond.

Kax mötte mannen, myten, legenden Gunnar Bond James Schäfer på bokmässan i Göteborg. Han är där för att göra PR för sin nyutkomna självbiografi.
Det började 1965 då Gunnar Schäfer gick och såg sin första Bondfilm, Goldfinger. Den kom att förändra hans liv.
Gunnar blev övergiven av sin far vid två års ålder. Pappan som var tysk hade tjänstgjort i andra världskriget precis som Ian Fleming. Det satte myror i huvudet på Gunnar som tog till sig Ian Fleming som fadersfigur.
Gunnar har nu skrivit en bok om sin fadersfigur Ian Fleming. I torsdags släpptes den på bokmässan i Göteborg. ”James Bond en fadersgestalt” innehåller Gunnars tankar om varför det blev just James Bond som han valde som förebild. Här finns också funderingarna kring hans egen far och Gunnars ständiga hopp att fadern ska visa sig vara en lika stor hjälte som Mr Bond.
”I och med att jag tagit James Bonds skepnad har Ian Fleming blivit min pappa. En pappa i ersättning för min biologiska”, berättar Gunnar i sin bok.
Sökandet efter sin biologiska har han inte gett upp och han har målat upp en bild på hur han hoppas att pappa är.
”Kanske hade han varit en god tysk James Bond? Det var nog vad jag länge hoppades och är något som jag i mina efterforskningar fortfarande hoppas. Hoppas skall bli verklighet en dag när jag hittar pappa igen.”
Under flera år reste Gunnar runt i världen och besökte många av Bondfilmernas inspelningsplatser men det var inte förrän 1995 då Golden Eye hade premiär som Gunnar fick ideen om ett James Bondmuseum, något som konstigt nog inte finns någon annanstans i världen.
Han började samla på allt som var James Bondrelaterat. Idag innehåller samlingen runt 10 000 föremål allt från miniatyrbilar till tallrikar med Bondmotiv.
2007 kom den slutgiltiga förändringen som Gunnar själv säger skulle knyta ihop säcken. Skatteverket godkände hans förfrågan om att byta namn och vi i Sverige fick vår alldeles egen äkta Gunnar Bond James Schäfer.

FAKTA OM NYBRO-BOND

Favoritfilm är Goldeneye.

Favorit-James Bond är Pierce Brosnan.

Favoritbondbrud är Isabella Scorupco.

Han har döpt sina boenden till Golden Eye precis som Ian Fleming en gång gjorde.

Han har fått en pizzeria att göra en 007-pizza.

Gunnars mobilnummer slutar med 007.
Gå till toppen