Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När blir det varannan damernas i Parlamentet?

Könsord är komikerns livboj. Det enkla sättet att ta hem ett skratt från publiken när man inte lyckats komma på något smart att säga. Som i gårdagens säsongspremiär för tioårsjubilerande “Parlamentet”, där vi bland annat bjöds på bullfitta, venusberg, rakade pungar och så den kvinnliga motsvarigheten till helikoptern – blädderblocket.
Sen “Parlamentet” hade premiär 1999 (med Staffan Ling som programledare) har det genomgått uppfräschningar med jämna mellanrum, och vid ungefär varje omgörning har man kunnat konstatera att den politiska satiren fått stå tillbaka för ytterligare några könsordsskämt. Grabbigheten har helt enkelt fått florera fritt. Kanske skulle kvotering kunna vara en lösning – hur lång tid kommer det egentligen att ta innan “Parlamentet” får varannan damernas? I säsongens uppställning räknar jag till sex kvinnliga komiker av totalt 25 – så dåliga är väl knappt ens de riktiga politiska partierna på jämställdhet?
På TV6 fortsätter töntarna från det misslyckade matprogrammet “Superklasse” sin kamp för att bli kända i Japan. Konceptet för “Big in Japan” miste egentligen sin charm redan i premiäravsnittet. På scenerna från den presskonferens som inledde serien fick programmakaren och hans två wannabes frågan "varför är det egentligen så viktigt att vara känd då?" Och besvarades av tystnad. Ingen kunde svara på frågan. Och den där tystnaden ekar fortfarande i mina öron när jag ser serien. Däremot blir jag mer och mer säker på att jag blir lika illa berörd av att titta på någon som låtsas vara kändiskåt, som jag blir när jag ser någon som är det på riktigt.
Att nörda lite i tablån kan löna sig ibland. Är det bara jag som tycker att hela nöjet med att se på TV6:s “Kill Point” är före detta New Kids on The Block-medlemmen Donnie Wahlberg i en av huvudrollerna som tuff snut?
Ungdomspanelen i TV4 Morgon som skulle ge råd om hur vuxna ska prata med ungdomar. Den typen av samtal blir alltid floskelorgier.
Ikväll tittar jag på “I ditt ansikte” på Kanal 5. En av höstens mest lyckade svenska humorsatsningar.
Gå till toppen