Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Så ska HIF gå om MFF

Malmö har de ekonomiska musklerna och en ny arena runt knuten. I tabellen är det dock fördel HIF. En ekvation som inte håller i längden enligt Bosse Nilsson.

Det är dags för ännu ett Skånederby. Den här gången är HIF på god väg ut i Europa samtidigt som Malmö med skräck blickar åt det nedre kvalstrecket.
— Jag har inget emot att MFF stannar kvar i allsvenskan, men det får gärna vara under oss och det hoppas vi att vi kan bidra till, säger HIF:s tränare Bosse Nilsson efter sista träningen inför mötet med ärkefienden Malmö FF i kväll.
Stora delar av 2000-talet tillbringade Nilsson som lagledare hos just MFF och han har fortfarande kontakt med en del personer i klubben, men mer sporadiskt på sistone. Kanske inte så konstigt med tanke på det skrala resultatet i Malmö.
Trots att det skiljer 15 poäng och åtta placeringar mellan klubbarna är det inte alldeles självklart att HIF är storebror, trots att supportrarna njuter i dagsläget.
— Malmö har en väldigt bra ekonomi och ett nytt stadion på gång, och det är viktiga saker att ha för att etablera sig i den skandinaviska toppen och det är något vi i HIF behöver jobba lite ytterligare för att nå.
HIF då?
— Det finns potential i HIF och vi har även vunnit cupen under den ekonomiska saneringen. Kan man bara hitta en lösning med vår arena så att det blir helt inbyggt och vi får andra utrymmen som behövs är vi också med, säger Nilsson och pekar mot de två ståplatsläktarna utan tak på Olympias kortsidor.
En ny arena betyder ökade intäkter och därmed muskler att värva. Det är bara att fråga Elfsborg som byggde ny arena 2005, året efter kom ett SM-guld.
— I ett längre perspektiv är det jätteviktigt med en arena och ekonomin. Vi har en bra, men lite tunn trupp i dagsläget. Vi hade behövt få lite mer bredd på toppen också, säger Nilsson.
För att nå den toppen behöver man förstärka laget och för att göra det behövs det pengar.
— Det är resultaten i serien som talar om vilken den bästa klubben är för tillfället. Man kan alltid tävla om det, men i det långa loppet krävs det bra ekonomi även om Hull City kan slå Arsenal så blir det inte särskilt ofta, säger Nilsson med hänvisning till helgens stora skräll i Premier league.
I Malmö är det hårda tongångar, supportrarna är missnöjda på hur klubben värvat, laget coachas och resultaten uteblivit. En seger mot HIF torde vara minst sagt välkommet i södra Skåne, eller som Bosse Nilsson uttrycker det:
— Att vinna ett derby kan i alla fall rädda lite av deras säsong.
HIF möblerar om på två positioner. Christoffer Andersson vann kampen mot klockan och är skadefri. Han ersätter Adama Tamboura som vänsterback då den maliske landslagsmannen drog på sig två gula kort mot Kalmar och därför är avstängd i derbyt.
— Klar jag hade velat se Christoffer högre upp i banan, men vi har det lite tunt på ytterbacksplatserna och därför får han spela där.
Genom Anderssons tillfrisknande slipper också Andreas Landgren, som gjorde en jättematch mot Kalmar, att spela vänsterback.
— Landgren är oerhört värdefull för oss som central mittfältare, men det har varit lite plockande på sistone då vi är lite tunna.
Lite mer överraskande är att Marcus Nilsson som även han gjorde en strålande insats mot Kalmar bänkas till förmån för Joel Ekstrand som spelar mittback tillsammans med Hannu Patronen.
— Joel är lite mer spelande och har ett bättre passningsspel något som vi vill ha långt ner i banan. Vi känner att han är lite före på grund av att han kom in tidigt i våras.
Gå till toppen