Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

De ser videon ta nya vägar

Musikvideon har genomgått en förvandling. Från dyr lyxprodukt på MTV till hemsnickrad budgetvariant på internet. Det har skapat fler aktörer och större publik, men också mindre pengar och lägre kvalitet.

Efter att internet tagit över från tv–kanalerna som musikvideons främsta scen satsar skivbolagen mindre pengar på videoproduktion. Det är inte lika viktigt att göra en snygg video, i stället har videon blivit ett sätt för artisten att marknadsföra sig själv och få många träffar på You Tube.
En aktuell internetsuccé är rapparen Adam Tensta som debuterade med albumet "It's a tensta thing" förra året. Hans videor har fått enormt genomslag på nätet. Regissören heter Marcus Lundin och han ser musikvideon som en reklamfilm för artisten.
– Den har en otrolig betydelse om man tittar från Adam Tenstas perspektiv, hans videor har ju gjort honom världskänd, säger Marcus Lundin, som i egenskap av videoregissör är kritisk mot de skivbolag som anser att videons kvalitet inte är lika viktig när de främsta kanalerna nu finns på internet.
– Där tycker jag de har väldigt fel. Vi är ändå ganska USA–influerade och där görs det ju otroligt bra videor. Jag hoppas att musikvideon ska få en nystart.
I november sänds sista avsnittet av den klassiska videoshowen "Total request live" på MTV. Elin Lundholm, kanalchef på MTV i Sverige, anser att musikvideon fortfarande är viktig för MTV men att sättet att konsumera den har förändrats.
– MTV har ju utvecklats, vi följer med det som är intressant för ungdomar i dag och utvecklas med varje ny publik. Att "TRL" läggs ned är stort på ett sätt. Men samtidigt, det har gått i tio år. Det kanske finns nya roliga saker man kan göra på tv eller på nätet, säger hon.
Att sajter som You Tube och My Space har blivit självklara och viktiga kanaler för att marknadsföra artister har också förändrat skivbolagens sätt att se på musikvideon.
– MTV och ZTV har tappat betydelse ur musikvideosynpunkt. Förr var det viktigt att videon skulle se dyr ut men i dag tittar de flesta på skärm och kvaliteten på You Tube är inte speciellt bra. Det gör att budgeten har blivit annorlunda, den är mycket mycket lägre, säger Peo Berghagen, marknadschef på Universal Music.
Lägre budget till trots, Peo Berghagen anser ändå att musikvideon fortfarande är viktig för att lansera en artist, speciellt för debutanter.
– Den är viktig för att visa upp sig – "så här ser jag ut". Problemet är att om man ska ge sig utomlands så måste man ha dyrare videor, säger han.
Som ena halvan av rapduon Snook har Oskar "Kihlen" Linnros sett musikvideoproduktion både från storbolags– och indieperspektiv. Och med hiphopkollektivet Maskinen hade han en You Tube–hit med videon till låten "Alla som inte dansar". När låten polisanmäldes i början av året blev uppmärksamheten ännu större. Oskar Linnros beskriver "Alla som inte dansar" som en kul interngrej som blev stor och omdiskuterad.
– Jag ser på det där med ett leende men också cyniskt. You Tube är självklart en jätteviktig kanal. Men många träffar där innebär inte många gigs eller många sålda skivor. Och om du gör en seriös video får du inte många träffar.
– När det som belönas är att göra nåt konstigt eller kul så blir det svårt för de som gör nostalgisk eller allvarlig musik att ta sig fram. Det måste finnas någon fler kanal för videor, säger han.
Ytterligare en konsekvens av att internet dominerar är att avståndet mellan artist och lyssnare kan bli så litet att det skadar upplevelsen.
– Det måste finnas kvar mystik, en artist måste kunna glorifiera sig själv, vara lite stjärna. Det är inte självklart att man blir det när man spelar in en video för 5 000 spänn och lägger upp på My Space. Det kan ta udden av en artist också. Jag vill att Prince ska vara upphöjd och spännande, jag vill inte se hans hemvideo på You Tube, säger Oskar Linnros.
TT Spektra
Gå till toppen