Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Han har jobbat med aktiefonder i många år

Sven Benestam, Vejbystrand, som fyller 70 år den 22 oktober föddes på Ekenäs gård i Hässlunda, men växte upp på Ängagården i Stehag. Efter studentexamen på Eslövs högre allmänna läroverk började hans bana inom den finansiella sektorn.
Sven Benestam blir 70 år den 22 oktober.Bild: Privat
Första anställningen blev på Göteborgs Banks kontor på söder i Helsingborg. Därefter följde en rad anställningar på flera av bankens olika kontor. Han kom allt mer att koncentrera sig på förmögenhetsförvaltning och efter en rekordsnabb civilekonomexamen i Lund blev han placeringsansvarig vid bankens huvudkontor i Göteborg.
— Efter några år blev det förflyttning till bankens centralkontor i Stockholm, där jag blev verkställande direktör för Götabankens och Föreningsbankens nystartade aktiefond Fondinvest, en befattning jag hade i 13 år, berättar Sven Benestam inför födelsedagen.
Hans mest betydande insats inom finansbranschen är hans idé om skattestimulerat sparande, en sparform som han propagerade för under sina föredragsturnéer genom landet.
— I samband med regeringsskiftet 1976 infördes något år senare detta skattesparande
för både banksparande som i aktiefonder. Sparandet blev senare omvandlat till det mer välbekanta allemanssparandet, även internationellt sett en framgångssaga.
Då fick han erbjudande om jobb hos Consensus Fondkommission där han blev verkställande direktör fram till att verksamheten överläts till Östgötabanken i samband med den svenska finansbolagskrisen i början av 1990-talet.
— Under ett par års tid var jag konsult och hjälpte till att rekonstruera en del kommissionärsfirmor som kommit på obestånd.
1992 utnämndes Sven Benestam vd för den nybildade Försäkringsföreningen för det Statliga Området, mera känt som Kåpan Pensioner, en försäkringsförening som endast är öppen för statsanställda.
— När jag gick i pension var mer än 500 000 statsanställda medlemmar i föreningen och 2007 blev Kåpan Pensioner utsedd till Sveriges bästa tjänstepensionsförvaltare.
Gå till toppen