Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Från bad till spa med enkla medel

Tråkigt badrum? Inga pengar, ingen tid? Lite småfix med detaljerna kan göra en hel del för att förnya ett badrum.

Inredningstidningarna är fulla av vackra badrum. Ljusa och rymliga, personliga och påkostade. Det är på modet att göra om, och helst ska man riva ut hela inredningen och skapa ett hemmaspa åt hela familjen.
Med tanke på vilket arbete som krävs för att göra om ett badrum är det lätt att resignera. Särskilt om man har ett lite småtråkigt standardbadrum, och varken har råd eller lust att dra igång något jätteprojekt med hantverkare.
Men det är klart att man kan piffa till badrummet i alla fall! På samma sätt som man kan köpa nya kuddar till soffan, eller liva upp sovrummet med ett nytt överkast kan man få badrummet att kännas finare med lite nya prylar.
En person som är van vid att hitta enkla budgetlösningar för en fräschare badrumskänsla är Anita Martinez Beijer. Hon är inredare och anlitas ofta av mäklare för diverse hemstajlingsuppdrag.
Ett av hennes främsta tips är att byta ut de gamla handdukarna mot nya fräscha, i en enhetlig färgskala. Ett handduksbyte är ett relativt snabbt och enkelt ansiktslyft.

– Enhetliga handdukar, så att man inte har en blå och en gul och en röd, helt oregelbundet, och en tjock, mysig badrumsmatta i samma färg. Enhetligheten gör det mer lyxigt, man får in lite hotellkänsla, säger hon.
Däremot kan man gärna välja en färg som skapar en kontrast mot badrumsinredningen i övrigt.

– Folk tror ofta att om man har ett blått badrum så måste alla textilier också gå i blått. Ingenting kan vara mer fel, det ger lätt ett kallt intryck. Försök bryta av i stället och få in lite värme, till exempel med röda handdukar mot den blå inredningen.
Ett annat tips är att tänka i termer av de fyra elementen, vatten luft, eld och jord, och försöka fånga lite av dem i badrummet. Bryt av mot de traditionella badrumsmaterialen med andra, organiska material. Det kan vara fina burkar eller mattor av trä, lite stengods eller keramikkärl, levande ljus och gröna växter.
Är badrummet målat, kan man hyfsat enkelt måla om med en våt

rumsfärg. Men om man har ett tråkigt kakel?

– Jag har varit i många hyreshus där alla badrum har varit gjorda på ett urtråkigt sätt. Det är vitt kakel med en rand runt om längs mitten. Den trista känslan av standardrenovering kan man trolla bort med lite roliga kakeldekorationer. De är självhäftande och finns i vanliga standardformat för kakel, 15x15, säger Anita Martinez Beijer.

Enkla uppfräschningsknep för badrummet

+ Köp nya handdukar, duschdraperi och badrumsmatta. En enhetlig färg ger en lyxig känsla. Tänk på att för mycket blått kan ge ett kallt intryck.
+ Med självhäftande kakeldekor kan man liva upp ett tråkigt kakel. Man också göra egna bårder och mönster.
+ Ta in föremål av andra material än badrummets traditionella, som trä- och stenföremål, för en mer levande och mindre steril känsla.
+ Växter tillför liv. Gärna i fina krukor.
+ Levande ljus och goda dofter skapar känslan av spa.
+ Nya roliga krokar och fina tandborstmuggar gör mycket för helhetsintrycket. Ett tips är att välja en kulör som fångar upp färgen i badrumstextilierna.
+ Byt ut badrumsskåp eller sätt in en ny spegel.
+ Förbättra belysningen med ett par vägglampor vid spegeln. Ljuset gör otroligt mycket för ett rum, och behöver inte kosta mycket att förändra.
+ Skaffa bättre förvaring. Samla ihop tuber och flaskor och stoppa i fina korgar, burkar och askar. Om det finns plats kan ett högt smalt skåp eller en hylla blir en snygg lösning på problemet med prylplottret.
Gå till toppen