Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Publikens favorit på Olympia

Han spelade aldrig allsvensk fotboll för Helsingborgs IF men blev stor favorit hos publiken på Olympia och kom med i ”alla tiders HIF-lag” som denna tidnings läsare röstade fram under jubileumsåret 2007.
För HIF gjorde Sven-Åke Landgren närmare 350 A-lagsmatcher och blev publikfavorit på Olympia.Bild: Roland Bengtsson
Under elva säsonger bjöd den tekniske och snabbe vänsteryttern på skön underhållning i den rödblå dressen. Det var tunnlar, klacksparkar, skruvade inlägg, långa inkast, luriga skott och ett artisteri av klass.
– Jag gjorde min sista HIF-match 1986 och blev glad över att folket kom ihåg mig mer än 20 år senare, säger Sven-Åke Landgren, som fyller 50 år 28 oktober.
Också dagens Olympiapublik kan glädja sig åt en Landgren med fint bollsinne och bra speluppfattning. 19-årige sonen Andreas har etablerat sig i HIF:s A-trupp och spås en lysande framtid. Redan har proffsklubbarna börjat intressera sig för Landgren junior, som är mittfältare men också använts som försvarsspelare.
– Vi är inte samma spelartyp, Andreas är mer all round än jag och har fått flytta runt i laget. Det är intressant att följa HIF, som jag tycker spelar en snabb och rörlig fotboll och årets säsong har blivit bättre än jag trodde. Men min fotboll var roligare!
Ja, Sven-Åke Landgren var en showman som gärna gjorde något extra för publiken. Som den där gången när han dundrade en frispark i krysset och därefter sprang bort till vattenspannen för att kyla av den glödheta vänsterfoten.
Publiken jublade och skrattade åt målskytten som log med hela ansiktet.
– Jag hade fina år i HIF och trivdes i stan. Synd att vi inte gick upp i allsvenskan. Vi blev tvåa både 1976 och 1979.
Det blev ändå allsvenskt spel för Sven-Åke Landgren, som 1987 nappade på ett anbud från Halmstad BK. Första säsongen blev det nedflyttning men året därpå serieseger efter ett avgörande mål av Sven-Åke Landgren. Och 1989 blev det en femteplats i allsvenskan. Under två allsvenska säsonger i HBK gjorde han 35 matcher.
– I HIF spelade jag tillsammans med Stuart Baxter. I HBK hade jag honom som tränare och det var inspirerande. Han hade annorlunda idéer som jag själv använde när jag blev tränare. En rolig grej är att Baxter senare kom tillbaka till HIF och blev tränare för Andreas.
Sven-Åke Landgren varvade ner som spelare i Höganäs BK 1990–91 och därefter som spelande tränare i Gantofta IF 1992–96. Han var tränare i Helsingborgs Södra 1997, Stattena IF 1998–2002, Höganäs BK 2003–06 och Gantofta IF 2007–08.
– Jag slutade i somras och det är skönt att vara ledig. Det har varit mycket fotboll som tränare och spelare i mer än 30 år.
Alltsammans började i Ängelholm där han växte upp som yngst av tre bröder i en idrottsfamilj. Han var bara 14 år när han kom med i Ängelholms IF:s A-lag, värvades till HIF som 16-åring och spelade under de följande åren fyra pojk- och 16 juniorlandskamper.
– Jag drömde tidigt om att bli proffs och hade kanske kunnat nå längre om jag verkligen lagt manken till. Men jag är ändå nöjd. Jag har fått vara med om jättemycket tack vare fotbollen.
Efter nio år i grundskolan och två år i verkstadsskola var han chaufför vid Ängelholmstvätten och verkstadsarbetare. Under militärtjänsten vid F10 i Ängelholm återvände han till Ängeholmsfotbollen för en säsong och bidrog till att nya klubben Ängelholms FF vann division 4.
Därefter var Sven-Åke Landgren under några år kontorist vid HIF:s kansli innan han började vikariera vid kommunens idrottsplatser. Han utbildade sig inom bad och idrott 1982 och arbetade sedan som vaktmästare vid idrottsanläggningar i Helsingborgs kommun.
– Det var rätt mycket tunga lyft och jag fick ett diskbråck som opererades 1999. Därefter sökte jag och fick ett jobb som inte är så fysiskt krävande.
Han är kvar inom idrotten som bokningsansvarig för ett stort antal kommunala anläggningar i Helsingborgs kommun. Det handlar om 72 fotbollsplaner, åtta sporthallar, två ishallar, ett 40-tal gymnastikhallar samt ytterligare lokaler på en hel del skolor.
– Jag trivs bra med jobbet och har mycket kontakter med folk. Rätt ofta undrar nya bekantskaper om jag är den Landgren som spelat fotboll.
Det kan han inte neka till och stolt tillägga att han är pappa till Andreas, som också är på väg att spela sig in i Olympiapublikens hjärtan.
Aktuell: Fyller 50 år 28 oktober.

Bor: Radhus i Helsingborg.

Familj: Hustrun Lena, sonen Andreas från tidigare äktenskap, hustruns son Max från hennes tidigare äktenskap.

Husdjur: Pudlarna Zamba och Chelsea.

Yrken: Chaufför, verkstadsarbetare, kontorist, vaktmästare, lokalbokningsansvarig.

Förebild: Stuart Baxter.

Favoritlag: Liverpool.

Ser på tv: Sport.

Lyssnar på: All sorts musik.

Läser: Dagstidningar.
Gå till toppen