Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mer exotism än journalistik i Halal-tv

Den senaste veckans debatt om tv-programmet “Halal-tv” missade det vidöppna målet. Problemet är inte programledarnas muslimska tro eller deras slöjor, utan att programmet är så amatörmässigt att det inte förtjänar att tas på allvar.

Det har blivit en tradition för SVT att satsa på olika typer av minoritets-tv, under förespeglingen att man ger utrymme åt förbisedda grupper. Medan marknadsföringen istället handlar om det lite kittlande och spekulativa i att göra program med programledare som är funktionshindrade (“CP-magasinet”), bögar (“Böglobbyn”) och nu muslimska tjejer med slöja (“Halal-tv”). Medan de med verklig makt kring produktionerna alltid är vita, heterosexuella män utan funktionshinder.
“Halal-tv” premiärprogram om det svenska klass-samhället lämnade tyvärr aldrig baby-nivån. Inte ens första veckan på en journalistutbildning hade någon tyckt att det var okej tv att gå ut på stan och ställa löjligt ledande frågor som “vad tycker du om att klassklyftorna har ökat mellan dom som är rika och fattiga i Sverige”? Eller speakertexter med politiska resonemang kring samhällsklasser som “det känns konstigt att vissa ska ha mer än andra”.
Det är inte programledarnas fel att programmet havererar. Snarare är de offer för en sorts omvänd exotism. “Det gör inget om ni är korkade och illa pålästa, bara ni har slöja så kommer det att se fräckt ut på tv”, verkar någon producent ha tänkt, och sedan lämnat dem i sticket.
Premiärens enda intressanta poäng var Carl Hamiltons bisarra utbrott när två av programledarna inte ville ta honom i hand, eftersom han är man och de är djupt religiösa. Den konflikten hade varit mer intressant att utforska än banala klyschor om ekonomiska klyftor.
“Weeds” på TV6 varje måndagkväll är veckans bästa tv-serie. Mary-Louise Parker regerar.
Kvällspressens uppblåsta “Idol”-artiklar kring Lars Erikssons schlageruppträdande. Kan det verkligen vara en skandal att en artist använder Idol-tävlingen för att få uppmärksamhet? Om än i fula glasögon? Kan man inte få rösta ut Laila Bagge istället?
Ikväll zappar jag mellan valvakorna i SVT1, TV4 och Filip och Fredrik på Kanal 5. Och hoppas på att valet inte slutar oavgjort den här gången.
Gå till toppen