Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Cirkuspedagogen som sätter konsten framför allt

Han är lektor i nycirkus och gick från att hata skolan till att själv bli lärare. Waldorfpedagogen Ivar Heckscher fyller 65 år men har inga planer på att trappa ned på sitt engagemang för ungdomar och utbildning.
Ivar Heckscher har varit waldorfpedagog i över 30 år och är sedan 2005 ansvarig för nycirkusutbildningen på Danshögskolan i Stockholm. Nu fyller han 65 år.Bild: Anders Wiklund
När Ivar Heckscher gick i skolan trivdes han inte alls. Som 16-åring träffade han en jämnårig tjej som berättade att hon gillade sin skola. Märkligt, tänkte han och blev nyfiken på hur det kom sig.
– Hon gick på en waldorfskola så jag bestämde mig för att bli waldorfpedagog. Sämre än mina egna lärare under skoltiden kunde jag i alla fall inte bli, säger han.
Tillsammans med hustrun Johanna, som han levt ihop med sedan 1960-talet, åkte han 1971 till norra Indien för att jobba med waldorfpedagogik på en skola. Och i dag, över 30 år senare, lever hans idéer vidare.
– Jag var tillbaka i Indien i somras och satte upp en nycirkusföreställning. Det var jätteroligt att se att waldorfambitionen finns kvar.
Den ömsesidiga respekten för varandra, och konstens betydelse för pedagogiken, är det som fascinerat Ivar Heckscher mest när det gäller waldorfpedagogiken. Och det var genom läraryrket som han kom i kontakt med nycirkus 2002. Tilde Björfors, grundaren av Cirkus Cirkör och en av hans gamla elever, hörde av sig och frågade om han hade lust att bli cirkuspedagog. Och det ville han förstås.
– Nycirkus är en underbar konstform och de som är aktiva är väldigt engagerade. Det imponerar på mig när unga människor gör vad de vill.
Men även om han brinner för nycirkus har det aldrig blivit några akrobatiska konster för Ivar Heckschers egen del. Han har i stället coachat ungdomar till att göra det de vill – vare sig det handlar om nycirkus, bildkonst eller något annat.
Men det är inte bara genom jobbet som han mött engagerade ungdomar. Han har fem vuxna barn som alla har mer eller mindre konstnärliga yrken.
– Vi har haft det bra ihop och min familj har satsat tillsammans med mig när jag gett mig in i olika projekt.
Redan som liten var Ivar Heckscher omgiven av en stor och stöttande familj. Men i familjen Heckscher var man inte alltid överens – pappa Gunnar ledde i början av 1960-talet det dåvarande högerpartiet och stod långt till höger om sönerna Ivar och Sten på den politiska skalan. Ivar Heckscher har ett förflutet som vänsterpartistisk kommunpolitiker i Södertälje och brodern Sten var tidigare socialdemokratisk näringsminister.
– Men det var aldrig något problem för den som hade en annan åsikt än den övriga familjen. Det viktiga var att ha en uppfattning över huvudtaget.
Även om Ivar Heckscher tyckte om sitt partipolitiska arbete trivs han bra med sin konstnärliga frihet som pedagog. Till julen slutar han sitt arbete på Danshögskolan men har inga planer på att slå sig till ro som pensionär.
– Vi får se vad som händer. Livet är rikt och jag har alltid gjort det jag velat. TT Spektra

Ivar Heckscher

Aktuell: Fyller 65 år den 12 november.

Bor: I lägenhet i centrala Stockholm. Flyttade tillbaka till Stockholm 2003 efter många år i Järna.

Familj: Frun Johanna, fem barn och tre barnbarn.

På gång: Jobbar sina sista veckor på Danshögskolan i Stockholm där han är lektor i nycirkus.

Karriär i korthet: Efter studentexamen och några ströår i 20-årsåldern åkte han till Indien tillsammans med sin fru och äldste sonen (det enda barnet som var fött då) för att jobba på en skola. 1972–87 jobbade han som waldorfpedagog i Järna, därefter följde ett par år när han var med och startade ett fristående, elevstyrt gymnasium i Huddinge. 1994 startade han Vårdinge by folkhögskola med utbildning i bildkonst tillsammans med sin fru. 2002 blev han utbildare på Cirkus Cirkör och 2005 prefekt i nycirkus på Danshögskolan. Under några år i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet var han även representant för vänsterpartiet i Södertälje kommunfullmäktige.

Så firar jag födelsedagen: ”Nja, det är väl inte så mycket att fira egentligen. Jag äter nog en bra middag tillsammans med min fru och de barn som finns i närheten”.

På nattduksbordet: Har tre böcker på gång samtidigt: En plats i solen av Liza Markund, en tjock faktabok om pedagogikens många ansikten och en av Churchills klassiska böcker om andra världskriget.

Gör helst en ledig dag: Tar en promenad på Djurgården tillsammans med sin fru.

Motto i livet: ”I konsten lär man sig att leva och övar på sådant som man verkligen behöver kunna. När du till exempel övar på ett instrument så övar du egentligen på att göra rätt insats vid rätt tillfälle. Och vem vill inte lära sig det?”
Gå till toppen