Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hype - inte så trendkåta som förväntat

Jag ska erkänna att jag var ganska skeptisk till SVT:s nöjesmagasin “Hype”. Bara namnet gav sent-nittiotalrysningar längs ryggraden. Och idén att redaktionen måste fara till Köpenhamn och stenhippa designbaren Karriere varje vecka för att spela in programmet i stylad inredning kändes också lite...överspänt. Lägg till det en programledare som brukade jobba på Spy Bar och en redaktion som delvis kommer från menlösa “Nöjesnytt” – och du har en blandning som en populärkulturälskande person som jag bävar inför.Men för en gångs skull kom mina fördomar på skam. “Hype” var ett småtrevligt program, som befinner sig någonstans mellan “Musikbyrån” elitistiska intelligens och “Nöjesnytts” flåsiga folklighet (läs intensivbevakning av “Melodifestivalen”). Knappast någon riktig konkurrens till storstadspress, specialiserade bloggar eller gratistidningar som “Rodeo” eller “Nöjesguiden”. Men som en sympatisk introduktion till aktuell populärkultur för en ung och icke tvångsmässigt trendkåt publik fungerar programmet.
I gårdagens “Hype” fick man bland annat följa med modefotobloggaren “The Sartorialist” på en runda på stan, lyssna på en ordinär rockintervju-i-hotellrum med medlemmar från bandet Glasvegas och hänga med “Soundtrack of our lives” i studion. Bäst var snacket med alltid smarta Fredrik Strage, intervjuad apropå att han blivit nominerad till Stora journalistpriset för sin webb-baserade lista över de största musikögonblicken på Youtube.
Strage bidrog med det där som saknades i de andra inslagen. Analysen. Något som nöjesjournalister nästan alltid hoppar över. Lite mer av den varan och “Hype” kanske kan höja sig över ett medelbetyg. Och lite mer entusiastiska kommentarer än trevligt.
Skönt att man inte valde Peter Jidhe som programledare för nya upplagan av “Expedition Robinson” på TV4. Hade inte orkat med hans egenkära stil bland svältande människor.
Fast måste eländet komma tillbaka? Vem längtar efter att se någon stå på plankan, liksom? Och hur roliga är folk som svälter egentligen?
Ikväll tittar jag på “Kobra” på SVT2 som lite yrvaket har upptäckt paparazzifotografens betydelse. Men de lyckas säkert avhandla ämnet på ett smart sätt.
Gå till toppen