Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De satsar på träning av jakthundar

I ett års tid har det grävts för fullt på åkrarna i Annelund. Till våren invigs här ett center där bland annat jägare kan träna sina hundar.

Från Allerumsavfarten vid 111:an har man en längre tid kunnat se byggaktiviteten – och ännu bättre vy har man från Jonstorpsvägen.
Grävmaskinerna har ätit sig ner i åkrarna där det tidigare bara har varit hästhagar. En kuperad terräng med vattenspeglar och öar har vuxit fram.
– Det ska bli ett center där jägare och övriga hundägare ska kunna träna sina hundar, förklarar hundinstruktören Leonard Knutsson.
Han visar vad han menar.
Tillsammans med delägaren och sambon Marie af Ugglas, fyra av deras egna hundar och en granne går vi ut till den nyanlagda dammen bakom korsvirkeshuset där de bor.
Spanielarna darrar – men inte av novembervinden, som går genom märg och ben – utan av upphetsning. De vet att de ska få träna.
Leonard Knutsson lossar på en av de sandfyllda sandsäckar han bär – en så kallad dummy – och slungar ut den i en av dammarna.
På ett givet tecken störtar en spaniel iväg och plumsar i plurret så att vattnet står som en plym kring den lilla kroppen. Några sekunder senare får den tag i påsen och tar den med sig tillbaka.
Vi har just fått se en enklare apporteringsövning. När det är mer avancerat sitter en person i en båt bakom de två öarna i dammen. På stranden står hunden. Från båten smäller plötsligt ett skott och en dummy kastas på ön längst bort från hunden.
– Hunden måste då simma ut till ö 1, ta sig över den, hoppa i vattnet igen och simma till ö 2. För unga hundar är det här jättesvårt. De fastnar på ö 1, där de letar som tokiga.
Dammen har en flack strand med en långgrund vik för unghundar, och en brant slänt med djupare vatten för äldre, rutinerade hundar.
På en äng intill ska det tränas ”linjetag”. Det handlar om att öva hunden i att springa spikrakt i den riktning som ägaren visar. Jakthundar måste kunna det när de inte har sett var bytet har trillat.
På en annan plats, där Leonard Knutsson ska sätta ut fasaner och rapphöns, ska hundarna få träna sig i att söka av ett område och driva upp viltet – så kallad ”stötning”.
– Det handlar inte om att hetsjaga, utan hundarna ska bara nosa upp fåglarna och sedan lägga sig. När de klarar det säger man att de är ”stadiga” för vilt.
Stadgeträning är det absolut svåraste momentet för en hund, menar Leonard Knutsson. Hunden måste lägga band på sin naturliga instinkt att sätta efter ett byte.
– I grund och botten bygger all träning på lydnad. Hundar behöver en ledare för att må bra, säger Marie af Ugglas.
Jaktintresset är enormt stort i regionen och allt fler jägare skaffar hund, uppger paret. Behovet av träningsmöjligheter för jakthundar är därför stort.
Det återstår en hel del att göra. En rastgård är klar, men sedan ska det byggas ett klubbhus med en lektionssal och anläggas en parkeringsplats.
– Plantor får vi från vänner och bekanta. De hade kostat en förmögenhet att köpa, säger Leonard Knutsson.
Gå till toppen