Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Krigen viktig bit av Örkelljungas historia

En krigisk period över 300 år belyses i årets hembygdsbok. Det är mycket primärforskning och en viktig bit av Örkelljungas historia, säger folklivsforskaren och författaren Nils-Arvid Bringéus.

Minnesstenen över slaget i Fantehåla pryder årets hembygdsbok. På baksidan av omslaget finns en bild på Lyckstaberg och Pinnån.
Den 43:e boken i upplagan handlar om krig och fred i trakterna under 300 år. Det är tiden från början av 1300-talet till slutet av 1600-talet som speglas med text och bilder i ett drygt 200 sidor tjockt dokument.
Professorn och folklivsforskaren Örkelljungabördige Nils-Arvid Bringéus, Lund, har som vanligt varit den drivande kraften.
– Vi hade en diskussion med några lärare och menade att detta var en viktig del av historien att ta fram. Vi skriver inte för barnen utan det är upp till lärarna på olika stadier att översätta till rätt nivå, säger han.
Nils-Arvid Bringéus uppger att han valt kolleger och specialister i Lund som medarbetare.
– Vi har översatt texter från latin, så det är mycket primärforskning och en viktig bit av Örkelljungas historia, säger han.
Det finns en hel del att uppmärksamma. I år har Skåne varit Svenskt i 350 år och i fjol firade Örkelljunga 700 år. År 2010 är det 500 år sedan slaget vid Fantehåla utkämpades.
Den Nordvästskånska ortens läge har inneburit att den varit en mötesplats för väpnade styrkor, vilket det utsatte befolkningen för svåra prövningar. Händelserna som skildras är upplagda i kronlogisk ordning. Boken startar således med hösten 1307, då den danske kungen Erik Menved med sitt råd träffar svenske kungen Birger Magnusson i Lyckstaborg vid Pinnån.
Avsikten med mötet är att sluta fred med folkungahertigarna Erik och Valdemar. Det är första gången som Örkelljunga nämns i ett textdokument. Historien berättas i boken av professor Sten Skansjö.
Nästa stora händelse har arkeolog Mats Karlsson som skribent. Det handlar om det blodiga slaget vid Fantehåla 1510. Länsmannen Tyge Krabbe möter den svenske härföraren Åke Hansson Thott.
Sista delen i boken handlar om snapphanetiden. Roland Kristiansson från Skånes Fagerhult ger en bred skildring. Han har för övrigt själv gett ut en bok i ämnet med sin hembygd som utgångspunkt med titeln ”En gränssocken i krig och fred”. Universitetslektor Hanne Sander från Lund svarar i slutvinjetten för berättelsen om följderna av Roskildefreden 1658.
Som en extra höjdpunkt på hembygdskvällen på onsdag medverkar dramaturgen Ben Olander från Halmstad.
Han ska levandegöra krigs- och fredstemat med ord och bild genom att skilda bröllopet på Skottorp 1680 mellan Karl XI och danska prinsessan Ulrika Eleronora den äldre.
Nästa bok i skriftserien ska handla om utvandringen till Nordamerika och de som återvände hem.
Arrangeras onsdag klockan 19 i Örkelljunga församlingshem. Årets hembygdsbok presenteras under medverkan av professor Sten Skansjö, arkeolog Mats Karlsson och dramaturg Ben Olander.

Under november och december finns en utställning kring temat ”Krig och fred i Örkelljungabygden” i Kulturhuset. Mer om hembygdsföreningen på internet: www.orkelljungahembygdsforening.se
Gå till toppen