Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Hon övergav forskningen för att sy barnkläder

Lotta Vedin gick från jakar till jackor. Efter många år av akademisk forskning i Tibet insåg hon att hon ville leva sitt liv annorlunda. Nu driver hon sitt eget barnklädsföretag från Saxtorpsskogen.

Lotta Vedin har sitt arbetsrum hemma i stugan i Saxtorpsskogen. Med sin Husqvarna från 60-talet syr hon barnkläder som säljs över hela landet.Bild: Josefin Pehrson
I somras sade Lotta Vedin upp sig från sin tjänst på Lunds universitet.

– De blev rätt så överraskade, men jag är nog helt färdig med forskningen, säger hon.
Inriktningen på hennes forskning handlade framförallt om rätten till språk för tibetaner.
Brytpunkten kom vid en av forskningsresorna till Tibet. När hon satt bland jakar och hundar insåg hon att trots att förhållandena i Tibet var eländiga så var hon ändå lyckligare där än hemma vid universitetet.

– Jag fick något av en trettioårskris. Man hänger upp sitt liv på vissa saker och jag gick mest och längtade efter nästa resa till Tibet. Sedan tänkte jag; inte ska man behöva åka till Tibet för att känna sig lycklig.
Stegvis började hon bygga upp en annan tillvaro i Sverige. Hon insåg att hon ville bo nära naturen och ha familj. Själv är hon uppväxt med tio syskon som hon ofta sydde kläder till.
I hennes stuga i Saxtorpsskogen tultar nu Leo och Lea runt i små färgglada kläder från Lottas företag. Sambon går och släpper ut de två hundarna i trädgården.
Sista stora steget var att säga upp sig och starta det egna företaget Lillamys. Än så länge är hon mammaledig och kan inte lägga så mycket tid på arbetet.

– Fast det blir säkert 20 timmar i veckan. Jag passar på att gå iväg och småsy lite när barnen leker och är nöjda.
I början trodde hon att sömnaden mest skulle bli en hobby men så började beställningarna strömma in. Inom ett år kan hon tänka sig att utöka ordentligt.
Lillstugan ute på tomten ska göras om till syateljé och tanken är att Lillamys ska bli ett heltidsjobb.

– Det är så kreativt och skapande. Det gör mig till en lycklig människa, säger Lotta.
Trots att hon inte ångrar sig så var det ett stort steg att bryta med forskningen.

– Att få forska var en ändå stor dröm som uppfylldes. Jag kommer från arbetarklassbakgrund och har gjort en lång klassresa.
En klänning sydd av en gammal grön 70-talsgardin ligger och väntar på att postas iväg till någon liten flicka. Många av tygerna som Lotta använder sig av hittar hon begagnat på marknader och i secondhand-affärer.
Försäljningen går ofta genom bekantas bekanta men hon håller också i små klädpartyn. Då visar hon upp exempel på plagg och låter kunderna beställa exakt hur de vill ha det.

– Det är så roligt att träffa kunderna och skapa något ihop, säger hon.
I framtidsplanerna finns både beställningar på att sy artistkläder och en dröm om att öppna en liten butik.
Hon berättar att hennes sambo Mikael brukar säga att hon lever i två världar när hon plötsligt sitter och ler för sig själv.

– Jag kan ligga vaken på kvällen och fundera ut ett nytt mönster. Min senaste idé är att sy upp jackor i tibetansk modell till både barn och vuxna.
Gå till toppen