Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bibelland läggs i malpåse

Det blir inget Bibelland i Humlarp mellan Ängelholm och Åstorp. Planerna på att återskapa Bibelns värld på ett gärde i närheten av E4 läggs på is.

Stallet i Betlehem, Golgata och Genesarets sjö får vänta. Upplevelsecentret utanför Ängelholm, som skulle skildra Bibelns värld, skjuts på framtiden.
–Vi väljer att satsa på Stockholm istället, men det är möjligt att vi återkommer till Skåne om fyra eller fem år, säger prästen Urban Lennartsson.
Det var i mitten av september som Urban Lennartsson presenterade sin idé. Tillsammans med Svenska bibelsällskapet planerade han att bygga ett upplevelsecenter i Humlarp som skulle skildra Bibelns historia. Syftet var att skapa förståelse för Bibelns miljöer, händelser och människor. En ansökan om förhandsbesked lämnades in till stadsarkitektkontoret.
Nu läggs planerna i malpåse.
–I samband med diskussionerna med tjänstemännen på kontoret fick vi klart för oss att vi skulle få avslag. Ett skäl är att det ännu inte är klart hur den nya Europabanan ska dras. Vi vill inte utsätta oss för risken att behöva flytta verksamheten, säger Urban Lennartsson.
Nu är det Stockholm som gäller.
–Vi sneglar bland annat på bergrummet under gamla Skeppsholmskyrkan, Men då begränsas våra möjligheter när det gäller att ha med djur och växter.
Just nu arbetar Urban Lennartsson med att ta fram ett prospekt, som senare ska presenteras för tilltänkta donatorer och finansiärer.
Samtidigt letar man efter lämpliga platser. Efter Stockholm är tanken att det ska byggas upplevelsecenter både i Göteborg och Malmö.
–Vi räknar med att det tar minst fyra år att få centret i Stockholm färdigt. Därefter är det möjligt att vi återkommer om en etablering någonstans i Skåne. Då är Europabanans sträckning förhoppningsvis definitiv, säger Urban Lennartsson.
Gå till toppen