Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Delad smak om plasthus i plast

Nyast är fulast. Så ungefär har läsarna röstat i tävlingen om Fulaste byggnadsverk. Flera föreslagna hus är äldre och har förfulats av bristande underhåll, men de har inte fått många röster.

Nästan tusen personer röstade i tävlingen om Ängelholms fulaste byggnadsverk. Allra flest röster fick de två nya husen av modell Skeppet som håller på att byggas i Vejbystrand. De nominerades av Katrin Skoog som tycker att de båtliknande husen ser ut som om ”några ungar försökt bygga kojor”.
På företaget Bo i Bjäre AB som har ritat och uppför husen har Björn Kristiansson tidigare meddelat att man inte tar illa upp av synpunkterna.
–Folk får tycka vad de vill.
Villorna Skeppet ska bli klara i januari. Husen fick 23,3 procent av rösterna. Förmodligen tycker lika många att husen är fina. Smaken är som bekant i högsta grad delad. Till exempel nominerades vattentornet både som fulaste och finaste byggnadsverk.
Ett annat hus som många har åsikter om är NSR:s byggnad för plaståtervinning vid Ängelholms infart från Munka Ljungby-hållet. Byggnaden fick en femtedel av alla röster, 19,9 procent i fulaste-omröstningen. Ett vanligt argument bland dem som tycker att huset är fult är placeringen vid infarten.
”När andra städer har Välkommen-skyltar har Ängelholm en ful byggnad precis vid infarten”, skriver Göran Tronäss i sin nominering.
Merete Carlsson tänker däremot mer på byggnadens uttryck.
”De oregelbundna, trista och gråa linjerna verkar absurda och den skrikiga färgklicken mitt på byggnaden verkar som ett rop efter uppmärksamhet. Någon har insett byggnadens fulhet och vill be om ursäkt! Man kan tro att det är ett fängelse”, skriver hon.
Men på NSR tar man sitt hus i försvar. Produktionschefen för plaståtervinningen, Hans-Erik Nilsson, som har sitt kontor i Helsingborg påpekar att det är en innovativ och prisbelönad byggnad.
–Huset fick ett internationellt pris för ett par år sedan. Det har ett speciellt luftsystem, säger han.
Returplastanläggningen är passande nog byggd av returplastbrädor. Det är Sveriges största anläggning för sortering av hård- och mjukplast. Ytan är cirka 3800 kvadratmeter.
Arkitekten som ritade byggnaden tänkte bland annat på en modern variant av en skånsk kringbyggd gård. Byggnaden är placerad som en del av planket och all plast som lagras innanför skyddas mot vinden.
Mot väg 13 ska bandet av olikfärgat plexiglas ge fart åt fasaden. Enligt ursprungstanken lystes byggnaden upp nattetid och plexiglasbandet blev en lysande signal.
–Men folk trodde att det brann och ringde brandkåren. Så vi fick släcka kvällslamporna. Ibland används mycket vattenånga i plastanläggningen. Med lamporna tända kunde det också se ut som rök. Därför trodde folk att det var eldsvåda, berättar Anders Malm som jobbar på NSR:s återvinningsanläggning intill plasthuset.
Hans kollega, Karin Malmqvist, kan inte alls förstå att så många tycker att plasthuset är fult.
–Nej, jag tycker det är en fin byggnad för att vara en industrilokal. Den döljer plasten som finns innanför. Annars hade infarten ös-terifrån varit väldigt ful, säger hon.
–Det är lite komiskt att just detta hus anses fult. Anledningen till att det placerades här var för att skymma containers och annat på industriområdet här som man tyckte var fult, säger Anders Malm.
Han tror också att plasthuset har fått många röster för att det syns så väl vid infarten.
–Det blir ofta kö vid rondellen här utanför och då tittar väl bilisterna på anläggningen. Annars tycker jag inte att vi har så många fula hus i Ängelholm.
Fotnot: I tävlingen om Finaste byggnadsverk fick fiskarstugorna i Vejbystrand flest röster, se reportage den 11 november.

Så föll rösterna

Totalt kom 963 svar på hd.se/angelholm. Röstningen pågick mellan den 21 och 28 november.

1. Villorna ”Skeppet” i Vejbystrand 23,3 procent

2. NSR:s plaståtervinning vid infarten 19,9

3. Gottwalds 15,7

4. Flygarhusens fasader på Doktorsgatan 9,1

5. Ängavångsbron 7,9

6. Vattentornet 7,7

7. Stadsbiblioteket 7,5

8. Axel Olssons skulptur ”Den som kommer först till vattnet” 5,8

9. Gamla tvätten på KVS-området i Vejbystrand 3,1
Gå till toppen