Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från laboratoriet till riksdagen

Mormors och farfars berättelser från en tid med stora orättvisor präglade hennes sätt att tänka och ledde så småningom till fackligt engagemang på arbetsplatsen och politiska uppdrag i Svalövs kommun.
Laboratoriebiträdet blev politiker. Christin Hagberg är inne på sin tredje period i riksdagen.Bild: Anders Malmberg
Sedan 1995 är Christin Hagberg aktiv också på riksplanet, även om de flesta känner henne som Christin Nilsson. För fyra år sedan gifte hon sig med sörmlänningen Michael Hagberg, också han riksdagsledamot för socialdemokraterna.
–Vi bor tillsammans i en lägenhet i Stockholm under veckorna och åker sedan till våra hemorter under helgerna. Och så blir det mestadels även framöver. Jag har mina rötter och min politiska utgångspunkt i Svalöv, säger Christin Hagberg, som föddes på orten 3 december 1958.
Hon växte upp tillsammans med två äldre syskon i en familj som var mycket aktiv inom idrotten. Pappa Helge var vaktmästare på idrottshallen och mamma Birgit såg till att hålla rent och snyggt i lokalerna.
–Jag spelade badminton och bowling. Dessutom gick jag på gympa. Min mamma är fortfarande aktiv inom gymnastiken och leder tre pass i veckan.
Efter grundskolan i Svalöv blev det fortsättning på vårdgymnasiet men avhopp efter första terminen. Christin Nilsson jobbade ett halvår innan hon utbildade sig vid laboratorieteknisk gymnasielinje i Landskrona. Därefter började hon som 18-åring på laboratoriet vid dåvarande Sveriges Utsädesförening, nuvarande Svalöf Weibull.
–Under 18 år hade jag diverse arbeten på olika avdelningar och var fackligt aktiv. Jag var ordförande för SIF när sammanslagningen mellan Svalöf AB och Weibulls AB genomfördes i början av 1990-talet.
Hon gick med i socialdemokratiska partiet 1985 och är sedan 1988 ledamot i Svalövs kommunfullmäktige. Ett stort miljöengagemang ledde till ordförandeskap i miljönämnden och under en tid var hon också ledamot i kommunstyrelsen.
Christin Nilsson stod på riksdagslistan redan 1991 och var ersättare efter valet 1994. När helsingborgaren Jan Andersson året därpå valdes till EU-parlamentariker tog laboratoriebiträdet tjänstledigt och blev ordinarie riksdagsledamot med plats i socialutskottet.
Efter valet 1998 förlorade hon sin plats i rikets högsta beslutande församling men hade arbetsplatsen kvar i huvudstaden som förbundssekreterare i socialdemokratiska kvinnoförbundet.
–Det var ett mycket spännande arbete.
Hon återkom i riksdagen 2002 och var under förra mandatperioden ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Numera sitter hon i skatteutskottet med särskilt ansvar för energi- och miljöskatter.
–Det är första perioden i opposition och det är politiskt väldigt jobbigt. Men jag har viss erfarenhet från Svalövspolitiken...
Även privat har Christin Hagberg erfarenhet av att leva tillsammans med en politikerkollega. Hon har tidigare varit sambo med Krister Olsson, s-politiker i Svalövs kommun.
–Det är ett speciellt liv att vara politiker och det är positivt med en partner som vet hur det är.
Med Michael Hagberg delar hon flera fritidsintressen, bland annat att vara ute i naturen. Han är inbiten jägare och även Christin Hagberg är på väg att ta jägarexamen.
–Vi köpte ett fritidshus i Jämtland mest för jaktens skull och jag trivs verkligen där. Det är avkopplande att plocka svamp i skogen och pimpla fisk från sjön.
Sannerligen en kontrast från uppdraget som FN-delegat i New York, vilket Christin Hagberg var under en tvåveckorsperiod förra året.
–I det här jobbet får man resa mycket och träffa många människor från olika länder. Det är spännande och intressant!

Christin Hagberg

Aktuell: Fyller 50 år

3 december.

Firar: Med mottagning i Svalöv lördag 6 december

kl. 14–18.

Bor: Lägenhet i Svalöv,

lägenhet i Stockholm, fritidshus i Jämtland.

Familj: Maken Michael,

sonen Robert från tidigare samboförhållande, fyra bonusbarn från makens tidigare äktenskap.

Yrken: Laboratoriebiträde, förbundssekreterare, riksdagsledamot,

Politisk förebild: Sture Holmqvist, före detta kommunalråd i Svalöv.

Musiksmak: Allt utom dansband och hårdrock.

Läser: Svenska deckare.

Löser: Korsord och sudoku.

Ser på tv: Nyheter, inredningsprogram, ”På spåret” och ”Så ska det låta”.

Favoritlag: Svalövs BK.

Motto: Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra i dag.
Gå till toppen