Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han ser livet som ett kretslopp

Kvantfysik, konst och transcendental meditation. Kopplingen mellan ämnena låter inte självklar. Men för konstnären Mikael Liljeqvist är sambandet tydligt.

På ett bord i vardagsrummet ligger en stor snidad hand som greppar om ett fång blommor.
— Ser du att jag har gjort tulpaner i ena änden och liljor i den andra. Det visar på att det inte finns något slut här i livet. Döden är bara en myt. När vi är borta kommer blommorna att fortsätta blomma, säger Mikael Liljeqvist.
Den nuvarande entrén i norra hörnet på hans funkishus i Glumslöv är byggt i enlighet med de indiska Vedaskrifternas råd om arkitektur.
— Jag murade igen den tidigare ingången, dörrar mot söder drar ut energin ur ett hus. Det är lustigt, men nästan på dagen började det rulla in jobb. Det får man ju tro vad man vill om.
Han berättar att det egentligen finns en vetenskaplig förklaring för allt. Från tankeläsning till vilka väderstreck som är mest gynnsamma.
Framförallt har Mikael Liljeqvist intresserat sig för kvantfysiken som studerar de allra minsta beståndsdelarna i bland annat atomer.
— Egentligen finns det ingenting som är ett dugg mystiskt eller övernaturligt. I forskningen har man kunnat se att ju djupare ned man tittar på sammansättningarna desto mer hänger allt samman.
De indiska lärorna har han tagit till sig sedan han började utöva transcendental meditation. Det var år 1973 då han följde med en konstnärsvän på ett föredrag och fastnade för tankesättet. Än i dag ser han till att meditera två gånger om dagen.
Samma år bestämde han sig för att bli konstnär på heltid trots att han hade fått underkänt i bild.
— Mina föräldrar blev inte glada över mitt beslut. De såg framför sig hur jag skulle gå runt med tavlor under armen och knacka dörr för att sälja dem, säger han.
Konstnär blev han likväl och i dag är det inga problem att få uppdrag. Framförallt arbetar han med konst i det offentliga rummet. Till arbetsförmedlingen i Landskrona gjorde han om hela inredningen och snickrade möbler och skulpturer.
— Det är så tillfredsställande att vara med och göra om en hel miljö, säger han.
När han och hans fru hade flyttat ned från Stockholm till Skåne år 1980 var ett av de första jobben han gjorde att måla om i trappuppgångar och hissar på Koppargården i Landskrona.
En av hissdörrarna står nu och lyser i gulorange och grönt ute i villaträdgården.
— De hade sådana problem med förstörelse i hissarna. Varje gång de hade målat om var någon där och skrapade med en kniv, så jag blev ombedd att göra ett konstverk av det.
Eftersom kommunen ville att de boende i området skulle involveras i projektet tog Mikael Liljeqvist med sig några tredjeklassare som fick vara med och måla. Efter det försvann problemen helt.
Han träffar ofta barn i sitt yrke när han åker ut till skolor som gästlärare i bild och målar med skolbarnen.
— Det är otroligt stimulerande att jobba med barn. De har inte hunnit stelna till ännu och har bättre kontakt med sitt inre.
De nyaste konstverken i Landskrona har precis ställts upp på kyrkogården. En av skulpturerna är formad som ett hav med många vågor. I graniten står det ristat "Det man tänker på ser man och det man inte tänker på ser man inte".
— Vi människor tror att vi är så individuella, egentligen är vi precis som vågorna en del av en större helhet.

Mikael Liljeqvist om:

Transcendental meditation — Ordet har misstolkats på svenska och folk tror att det betyder att man går i trans. Tvärtom är det en högre form av vakenhet där alla sinnen är mer skärpta. Vem som helst kan meditera. Det som händer är att man får mer pejl på sitt inre. Är man en boxare så blir man en bättre boxare.

Kreativitet — Det handlar om att ta ett steg tillbaka och återkoppla det man gjort till sig själv. Kreativitet handlar egentligen inte om konstnärlighet utan gäller alla former av idéskapande, i matte såväl som i musik.
Gå till toppen