Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mot strömmen för drömmen

Andelen utrikes födda företagare är lägre i Landskrona än någon annan skånsk kommun. Men Artan Bajraktari går mot strömmen – efter fyra år i Sverige har han gjort succé med pizzerian Mamma Teresa.

Det är fyra år sen Artan Bajraktari, 28, kom till Sverige. Nyligen röstade Landskronaborna fram Mamma Teresa som Årets restaurang. Att driva sin pizzeria är en dröm som gått i uppfyllelse för Artan Bajraktari.Bild: Sonny Thoresen
Artan Bajraktari, 28, kom till Sverige för fyra år sedan. Från Kosovo gick vägen via en femårig Danmarksvistelse för att sluta hos kärleken i Landskrona. Nu har han drivit pizzerian Mamma Teresa i sju månader och framgångssagan är ett faktum. Pizzorna hyllas av kunderna och tidigare i höst röstade Landskronaborna fram Mamma Teresa som Årets restaurang.
–Man måste tro att man klarar det. Man måste chansa, säger Artan Bajraktari.
Men det är inte alla som klarar sig lika bra som han. I en kartläggning som Region Skåne gjorde nyligen visade det sig att andelen invandrare som startar eget företag är lägre i Landskrona än i någon annan av de skånska kommunerna. Sju procent av de invandrade männen och fyra procent av kvinnorna hade eget företag, att jämföra med 15 respektive sju procent för de svenskfödda männen och kvinnorna.
Artan Bajraktari ser inte att det skulle vara svårare för invandrare att starta eget än för infödda svenskar.
–Det enda som spelar roll är om man är duktig och vilket yrke man har.
Och vad gäller Landskrona tycker han att det kunde satsas mera.
–Det finns många tomma lokaler och folk skulle kunna hämta grejer som inte finns här. Jag skulle gärna starta en butik med italiensk glass, det skulle funka jättebra.
Han är lite förvånad över att Mamma Teresa så fort blev en succé, men tvivlar inte på varför.
–Det fanns inget med det här konceptet, med durumvete från Ven, parmaskinka, fin salami. Alla andra är som alla andra, med kebabpizza hela vägen. Det gör inte vi.
Att driva Mamma Teresa är en dröm som gått i uppfyllelse för Artan Bajraktari.
Men än har han visioner.
–Jag kikar lite på nya lokaler. Om fem år vill jag driva en italiensk restaurang med plats för 150 personer.
När Artan Bajraktari startade pizzeria Mamma Teresa var motståndet nästan obefintligt. Swedbank var postitiva, Annehem som äger fastigheten var stöttande, och allmänheten förväntansfull flera månader innan pizzerian slog upp dörrarna.
–Det känns väldigt bra. Landskrona har väntat med öppna armar.
Claes Nilsson på Landskrona kommuns företagarorganisation Invest in Landskrona vet inte varför invandrare i just Landskrona är underrepresenterade som företagare.
–Jag har egentligen inget bra svar på det. Landskrona är en industristad och det kanske är så att industrin har sugit upp så många att de företagsamma inte tycker att det är lönt att starta eget, säger Claes Nilsson.
Språket är det som skapar störst problem för invandrare som vill starta eget, enligt honom. Dessutom kan det vara svårt att få kapital nog för att starta sitt företag. Därför ger sig många invandrare på tjänstesektorn där det inte behövs så mycket kapital.

Företagare i Landskrona

40 procent av de inrikes födda företagarna och hälften av de utrikes födda är mellan 25 och 44 år.

En av fem invandrade företagare har eftergymnasial utbildning, jämfört med ungefär en av tre svenskfödda.

Majoriteten av de utrikes födda företagarna har invandrat 1986 eller senare.

Källa: Region Skåne

Enklare att starta eget efter årsskiftet

Snart ska den Landskronabo som har en affärsidé få lättare att förverkliga den.

Så snart som möjligt efter årsskiftet planeras nämligen ett nystartskontor i stan. Härifrån ska personalen ge sig ut på jakt efter potentiella företagare i bostadsområden, på SFI-kurser och på arbetsplatser.

Dessutom ska befintliga företag erbjudas hjälp för att utveckla sin verksamhet.

– Många Landskronabutiker som drivs av invandrare har en kundkrets inom den egna gruppen. Där skiljer de sig från Helsingborg och Malmö. Kanske kan många av dessa vidga sin kundkrets, äger Jan Nilsson på Centrum- och Österlyftet som ska vara med och driva nystartskontoret.
Gå till toppen