Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Nytt galleri öppnar i centrum

En klassisk vit plåtskylt slår i vinden. Anslaget för galleriet Lilla Marielund har precis hängts upp. Här ska både internationell och regional konst visas.

Lilla Marielund är en förlängning av konstnärsgården Marielund som ligger på Ven. Stig-Owe Jemseby och Céleste Fahlström ställer till en början ut sin egen konst på galleriet.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är trevligt att ha det så centralt. Jag älskar den här staden, säger konstnären Stig-Owe Jemseby.
Tillsammans med sin kollega Céleste Fahlström startar han nu det lilla galleriet. De har både länge arbetat med konstnärsgården Marielund ute på Ven men tyckte det var dags att hitta på något nytt.
– Ute på Ven är det mest sommarsäsong, här kan vi vara aktiva året runt, säger Stig-Owe Jemseby.
Han bor själv i det gamla huset på Gamla Kyrkogatan där galleriet ligger.
På de vita väggarna hänger hans indigoblå gouachemålningar och Célestes färglysande porträtt.
– De äldsta delarna av huset är från 1700-talet. Se upp nu, säger han och varnar för de låga stenvalvet som leder in från galleriet till ateljén och bostaden.
Resten av det gamla huset är också tänkt att användas till kultur. Inne i det hemtrevligt inredda biblioteket har de planer på att ställa till med musikaftnar.
– Vi är många kulturarbetare här i staden och det vore trevligt att ha öppet hus för en liten kulturklubb, säger Stig-Owe Jemseby.
– Det ska finnas en liten oas här där man kan komma med idéer. Här skulle vi kunna ha allt från teater och skulptur till konst.
Alla helger i december håller galleriet Lilla Marielund öppet. Till våren ska det gå att titta på andra konstnärers verk.
– Ute på Ven har vi varit lite ego och bara tagit in skulptörer eftersom vi vill ha vår egen konst på väggarna. Men här ska det bli annorlunda, säger Céleste Fahlström.
Både den ryska konstnären Sergej Maximov och keramikern Eva Linde kommer att ställa ut på galleriet. Konst från Tyskland, England och USA är också på ingång.
– Vi har ett väldigt stort nätverk eftersom vi själva ställer ut i hela världen, säger Stig-Owe Jemseby.
Första helgen de hade öppet hittade ett femtiotal besökare dit.
– Det behövs mer kultur, det är så viktigt. Det är sådant som gör att folk flyttar till en stad, säger Céleste Fahlström.
Gå till toppen