Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Såpan har tagit över hos familjen Walker

Det fanns en tid när jag tyckte att Kanal 5:s “Brothers and sisters” var bland det allra mest radikala i tv-väg som producerats i USA. Visst, på ytan är det en gapig serie om en förmögen familj med en ofelbar förmåga att krångla till sina liv. Men också en serie som faktiskt försöker skildra hur splittrat USA är just nu. Klyftorna mellan republikaner och demokrater, de motstridiga känslorna kring kriget i Irak, och de laddade frågorna kring moral och familjeliv.
I “Brothers and sisters” tar man i från tårna. Här kommer en brorsa hem skadad från Irak, och blir förstås drogberoende – två gånger på två säsonger. Familjens enda republikanska syster börjar dejta sin chef, som slåss för att bli vald till republikanernas presidentkandidat – men blir med barn innan de hunnit gifta sig. Medan familjens bögbrorsa däremot ställer till med ett tårdrypande bögbröllop. Snart hade man lyckats pressa in varenda kontroversiell fråga i serien, men utan att förlora den känslomässiga trovärdigheten hos rollfigurerna.
Men nu börjar jag få nog. Såpamanéren har tagit över, och intrigerna börjar bli allt mer konstruerade och krystade. Som den utomäktenskapliga halvsystern som visade sig inte vara någon halvsyster, och genast börjar hångla med den kille som brukade vara hennes halvbror. Samtidigt som det dyker upp en ny mystisk utomäktenskaplig halvbror som ingen har känt till tidigare. Det börjar kännas som den gamla såpan “Dynastin”, där det jämt dök upp nya syskon och släktingar när handlingen började gå på tomgång.
Igår gav jag också matlagningsprogrammet “Halv åtta hos mig” en chans. Men det var faktiskt helt otittbart. Eller olyssningsbart. Helge Skogs käcka kommentarer gav mig hjärtklappning.
Det är nobelsäsong på SVT. Vetenskapsmän är superstjärnor som tillägnas idolporträtt på bästa sändningstid.
En gång i tiden kanske Nobelfesten var en udda tillställning i det svenska tv-klimatet med sin lyx och glamour. Idag känns det mest ointressant. Låt prisen och forskarna stå i centrum, istället för Anne Lundbergs urringning.
Ikväll struntar jag i Nobel och tittar istället på en såpa som inte skäms för att vara en såpa. "Dynastin" på TV4 Guld.
Gå till toppen