Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En antideckare i fickformat

Man vet inte mycket om det lilla bokförlaget Trombone. Det har funnits sedan 2005 och ger företrädesvis ut böcker i det lilla formatet. Redaktionsrådet har valt att vara anonymt – för att kunna behålla sin ”oinskränkta integritet” som det står på förlagets hemsida.
I den stramt hållna ”Epifysikserien” presenterar man till en billig peng experimentella och nyskapande verk, och den senaste boken i raden är danske Frank W Lorenzens ”Ändamålslös ändamålsenlighet” (i översättning och med förord av Jonas Rasmussen). Boken är ett intrikat spel med de roller som finns att tillgå för författaren, berättaren och läsaren och en lek med de traditionella genrebeteckningarna. Är det en deckare? Jodå, ett mord begås. Men kanske borde man snarare kalla det en antideckare eller en språklig nedplockning av deckaren i dess beståndsdelar. En av karaktärerna, den i den mördade Hr Klémens så förälskade fröken Lindh, pekar på berättelsens brännpunkt när hon i polisförhöret frågar: ”Vill länsman att jag diktar eller talar sanning?”. Vad som är lögn och vad som är sanning i den här boken är helt enkelt omöjligt att veta. Här begås ett lustmord på själva berättandet som sådant.
Gå till toppen