Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två vill frias för brutal gruppvåldtäkt i Landskrona

Den 13-åriga flickan lockades till Landskrona och våldtogs upprepade gånger i ett cykelförråd på Öster av tre 15-åriga pojkar, enligt tingsrättens dom. Två av de dömda har överklagat och nu vill de bli frikända av hovrätten.

Lunds tingsrätt dömde i mitten av oktober samtliga de tre pojkarna. Två av dem dömdes för grov våldtäkt mot barn och den tredje dömdes för våldtäkt mot barn.
Den 13-åriga flickan, som kommer från en annan ort i Skåne, fick kontakt med en av pojkarna från Landskrona via chattjänsten MSN eftersom en kompis till henne hade haft kontakt med pojken tidigare.
Genom honom blir den 13-åriga flickan även kontaktad av 15-åringens jämnåriga kompis. En pojke som redan innan han blev straffmyndig polisanmälts för en våldtäkt och ytterligare ett sexbrott.
Redan i de inledande konversationerna försökte pojkarna förmå flickan att komma till Landskrona. Men hon ville inte och svarade med undanflykter. Enligt polisens undersökning av pojkarnas datorer framgår det att flickan berättat om sin ålder för pojkarna. Trots det har pojkarna senare hävdat att de trodde att hon var minst 15 år gammal.
Men den 30 augusti gav flickan med sig, dels för att hon var trött på tjatet och dels för att hon var lite intresserad av en av pojkarna har hon berättat senare. Hennes föräldrar trodde att hon skulle träffa en tjejkompis och därför fick hon skjuts till Landskrona.
Där träffade hon den pojke som hon först fick kontakt med. De promenerade genom stan och sa inte mycket till varandra. Pojken var upptagen med att skicka sms, men frågade plötsligt vad flickan hade för ”gränser”. Hon förstod inte vad han menade och svarade undvikande.
Utanför en port på Öster träffade de den sedan tidigare våldtäktsmisstänkte pojken.
I ett cykelförråd våldtogs sedan flickan flera gånger av de två pojkarna under fysiskt tvång, enligt tingsrättens dom. Under det utdragna händelseförloppet försökte flickan ringa efter hjälp.
Efter ett tag dök den tredje 15-åringen upp. Han är välkänd av polisen och dömdes i maj till ungdomsvård för grov misshandeln efter att han varit drivande i en brutal gängmisshandel av tre flickor på en lekplats i Landskrona.
Han och den sedan tidigare våldtäktsmisstänkte pojken fortsatte sedan våldta flickan, enligt tingsrättens dom.
Innan pojkarna lämnade flickan ensam i cykelförrådet stal pojken som kom sist flickans mobiltelefon.
Pojkarna hävdade i tingsrätten att flickan varit med på att ha sex med dem. Tingsrätten gjorde bedömningen att det flickan berättat om händelseförloppet och hur hon mått efteråt präglats av hög trovärdighet. Hennes berättelse stöds av det som flickans föräldrar berättat om hennes tillstånd efter våldtäkterna.
Pojkarnas berättelser ansåg tingsrätten vara så verklighetsfrämmande att det är uppenbart att de ljuger.
Pojken som flickan först fick kontakt med var den som dömdes för våldtäkt mot barn. Domen blev ungdomsvård och ungdomstjänst i 80 timmar. Han har inte överklagat domen.
Det har däremot de andra två pojkarna som båda dömdes för grov våldtäkt gjort. Den tidigare våldtäktsmisstänkte pojken dömdes av tingsrätten till ungdomsvård. Den 15-åring som kom sist till cykelförrådet ansågs av tingsrätten vara den som utsatt flickan för den mest kränkande behandlingen. Han dömdes därför till sluten ungdomsvård i ett år.
Förhandlingarna i hovrätten pågår sen i tisdags och avslutas på måndag.
Pojkarna hävdar fortfarande att de trott att flickan varit med på sex.
Åklagaren har å sin sida yrkat på att straffen för båda pojkarna skärps och att de båda döms till sluten ungdomsvård.
Gå till toppen