Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drömmens byggstenar

Drömmar vävs och sagor berättas på Galleri Moment i Ängelholm, där den polskfödde målaren och arkitekten Roger Zaczek i dag har vernissage på en fantasieggande utställning.
Roger Zaczek, i dag 87 år, är född i Zakopane i Polen, men sedan länge bosatt i Sverige, nu i Rydebäck. Han har som arkitekt bland annat arbetat med planeringen av lasaretten i Lund och i Helsingborg. I hans konst ingår arkitektens kunskaper en lycklig förening med en trolsk polsk tradition, som jag tycker mig kunna spåra till affischer, animerad film och sagoboks-illustrationer, med absurda inslag och förskjutningar av verkligheten.
Varje verk på utställningen är målat med tidskrävande detaljrikedom och rymmer en berättelse, en saga med sin ton och sin estetik, i skiftande surrealistiska anslag.
I ”Tankspridd” syns några personer i en familj på väg genom ett pastoralt landskap. Långt borta går mannen med hunden, sen kommer mamman med barnvagnen, ur vilken barnet på marken i förgrunden nyss har fallit ur. Just den målningen blev välförtjänt medtagen i kulturredaktionens ”Vår salong” 2006 av Gertrud Sandqvist.
”Oberörda” visar ett landskap vid havet under ovädersmoln efter ett vulkanutbrott. Flyktingar syns på avstånd, stämningen signalerar katastrof. Men några personer på höga styltor verkar vara ute på en picknick, oberörda av det som sker och utan att se den barnvagn som sjunker i gyttjan invid dem.
Roger Zaczek skildrar ofta urbana miljöer, realistiskt målade med den finaste penseln, med surrealistiska inslag. I ”Konspiration” är himlen svart som bly medan en låg sol belyser burgna barockfasader, som skulle kunna ligga i någon central- eller sydeuropeisk stad. I förgrunden finns ett par med en barnvagn. Båda är klädda i maskeradmasker. Frågan är vad de konspirerar om. En stege leder ner i en nedsänkt del av målningen och ger känslan av att de är på väg att fly ur bilden.
Särskilt fantasieggande är ”Lundia restituta”, en målning, som utgår från Lunds domkyrka, målad i exakt detalj, fast ändå inte. Men målningen visar inte hur det ser ut i verkligheten. Bredvid katedralen rinner en venetiansk kanal, där en pojke sitter och fiskar. Från en balkong på kyrkan hänger några kvinnor ut mattor till vädring och från tornet går en liten bro, kanske till intilliggande byggnad. Krinolinklädda damer från en annan tid spatserar med hundar.
Det välbekanta förfrämligas genom rumsliga och tidsmässiga surrealistiska förskjutningar. Det är lätt att bli stående framför bilden och begrunda vad som har hänt och vad den markerar.
Roger Zaczeks bilder får mig som betraktare att reflektera över undanglidande dröm och krass verklighet, om nordeuropeiska och sydländska städer, om engagemang och liknöjdhet, om människan i urbana och pastorala sammanhang, om olika kulturer. Det är så bra konst kan fungera, konst som ger visuell inspiration.
Det lilla rummet på Moment blir ett litet universum.

Romantisk surrealism - möte mellan konst och verklighet

Roger Zaczek, målningar

Galleri Moment

Utställningen pågår till och med den 7 februari
Gå till toppen