Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gunnar Lagergren avliden

Tidigare riksmarskalken och hovrättspresidenten Gunnar Lagergren, Djursholm, har avlidit i en ålder av 96 år skriver Svenska Dagbladet.
Förre riksmarskalken Gunnar Lagergren blev 96 år.Bild: LEIF R JANSSON SCANPIX
Han växte upp i Gävle och på Djursholm, blev student på reallinjen 1931, inledde sina studier vid Stockholms högskola med en fil kand i filosofi, matema- tik och nationalekonomi men sadlade om, tog jur kand-examen, blev tingsnotarie, fiskal i Svea hovrätt, assessor och 1957 hovrättsråd.
Hans domarbana kröntes med utnämningen till president i Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg 1966, en post som han innehade till 1977. Då tillträdde han ämbetet som riksmarskalk, som han hade till 1982.
Under åren hade han också många internationella uppdrag. År 1944 – nygift med Nina von Dardel, Raoul Wallenbergs halvsyster – sändes han till den svenska beskickningen i det sönderbombade Berlin för att leda arbetet vid dess B-avdelning.
Gunnar Lagergren stödde alltid sin hustru i hennes oförtröttade kamp för Raoul Wallenbergs sak och det var naturligt att han 1984 blev ordförande i styrelsen för Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter i Lund.
Efter andra världskriget var Gunnar Lagergren ofta deltagare i skiljenämnder som utsågs av Internationella handelskammaren i Paris. Hans kompetens uppmärksammades av Birger Ekeberg och Östen Undén, och han fick tillfälle att under ett par år på egen hand arbeta i Paris och Rom.
Redan 1953 utsågs han till ledamot av den internationella domstolen i Tanger i det nuvarande Marocko. År 1965 blev han juridisk hedersdoktor vid Uppsala universitet och 1980 hedersledamot av Vitterhetsakademien. Han var också ofta domare i tvister med politiska förtecken. År 1956 blev han medlem av skiljekommissionen mellan Tyskland och de allierade i Koblenz och 1957 i den fransk-tyska skiljedomstolen för Saarbrücken.
Åren 1964–90 var han president i den högsta restitutionsdomstolen i Herford och München där man behandlade mål om ersättning för egendom som berövats ägarna av tyska myndigheter under krigsåren. Han var också åren 1977–88 ledamot i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg.
Hans närmaste är hustrun Nina, född von Dardel, döttrarna Nane Annan, Mi Wernstedt och Astri Lidman samt sonen Bengt.
Gå till toppen