Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gunnar Lagergren avliden

Tidigare riksmarskalken och hovrättspresidenten Gunnar Lagergren, Djursholm, har avlidit i en ålder av 96 år skriver Svenska Dagbladet.
Förre riksmarskalken Gunnar Lagergren blev 96 år.Bild: LEIF R JANSSON SCANPIX
Han växte upp i Gävle och på Djursholm, blev student på reallinjen 1931, inledde sina studier vid Stockholms högskola med en fil kand i filosofi, matema- tik och nationalekonomi men sadlade om, tog jur kand-examen, blev tingsnotarie, fiskal i Svea hovrätt, assessor och 1957 hovrättsråd.
Hans domarbana kröntes med utnämningen till president i Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg 1966, en post som han innehade till 1977. Då tillträdde han ämbetet som riksmarskalk, som han hade till 1982.
Under åren hade han också många internationella uppdrag. År 1944 – nygift med Nina von Dardel, Raoul Wallenbergs halvsyster – sändes han till den svenska beskickningen i det sönderbombade Berlin för att leda arbetet vid dess B-avdelning.
Gunnar Lagergren stödde alltid sin hustru i hennes oförtröttade kamp för Raoul Wallenbergs sak och det var naturligt att han 1984 blev ordförande i styrelsen för Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter i Lund.
Efter andra världskriget var Gunnar Lagergren ofta deltagare i skiljenämnder som utsågs av Internationella handelskammaren i Paris. Hans kompetens uppmärksammades av Birger Ekeberg och Östen Undén, och han fick tillfälle att under ett par år på egen hand arbeta i Paris och Rom.
Redan 1953 utsågs han till ledamot av den internationella domstolen i Tanger i det nuvarande Marocko. År 1965 blev han juridisk hedersdoktor vid Uppsala universitet och 1980 hedersledamot av Vitterhetsakademien. Han var också ofta domare i tvister med politiska förtecken. År 1956 blev han medlem av skiljekommissionen mellan Tyskland och de allierade i Koblenz och 1957 i den fransk-tyska skiljedomstolen för Saarbrücken.
Åren 1964–90 var han president i den högsta restitutionsdomstolen i Herford och München där man behandlade mål om ersättning för egendom som berövats ägarna av tyska myndigheter under krigsåren. Han var också åren 1977–88 ledamot i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg.
Hans närmaste är hustrun Nina, född von Dardel, döttrarna Nane Annan, Mi Wernstedt och Astri Lidman samt sonen Bengt.
Gå till toppen