Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En kryssning i musikens värld

Bjuvs teaterförening är livaktig och försöker hela tiden hitta nya vägar. I går bjöds det på ett musikaliskt kryss i Flamman.

Melodikrysset i radion känner vi ju alla till.
Men ett kryss inför publik... Hur går det till?
Jo, i går fick publiken i Flamman vara med om den saken.
På scenen stod Öresundsteatern som är en fri och ideell teatergrupp från Landskrona.
Ensemblen gjorde en musikalisk kryssning där namn som Olle Adolphson, Evert Taube, Alf Hambe, Cornelis Vreeswijk och Mats Pålsson passerade.
— Det är första gången vi arrangerar en sådan kväll. Därför känns det lite spännande, förklarade styrelsemedlemmen Ulla Jörliden inför föreställningen.
Men hon behövde inte oroa sig. En stor del av de 260 medlemmarna i teaterföreningen hade sökt sig till Flamman.
Under drygt 20 år har Bjuvs teaterförening funnits till. Tanken är att bjuda på god teater. Antingen plockar man ensembler till Flamman eller något annat ställe i kommunen. Eller så ordnar man bussresor till de lite mera avlägsna teatrarna i Malmö eller Kristianstad.
— Närmast på programmet står Strindbergs "Fröken Julie" som spelas här den 15 februari med Cecilia Zwick Nash och Per Lundström i huvudrollerna, säger Birgitta Ljunggren och fortsätter:
— Dessutom satsar vi stort på barnteater. Under tre säsongen bjuder vi på tre föreställningar som vi sprider ut i Bjuv, Billesholm och Ekeby.
Och medlemmarna är nöjda med sin förening. Tidigare kommunalrådet i Bjuv, Bertil Bengtsson, är en av dem. Han har varit med i stort sett sen föreningen startade.
— Genom den här verksamheten kommer kulturen till ens närområde. Det är fint, säger han och ger föreningen högsta betyg.
Under nästan två timmar i går blev det alltså krysskväll med Öresundsteatern. Och man började med en fråga om en musiktitel.
— Vågrät 1 är ett ord med fem bokstäver och på lodrät 2 söker vi tre bokstäver. Dessa två ord bildar titeln en känd svensk sång. Vad heter den? undrade skådespelaren Per Ullberg innan de välkända tonerna hördes i hela Flamman.
Så här i efterhand kan vi avslöja svaret:
"Helan går".
Fotnot: Över 42 000 scenkonstintresserade är medlemmar i riksteaterföreningar över hela landet. Vill man läsa mera om just Bjuvs teaterförening kan man gå in på deras hemsida: www.bjuvsteaterforening.se
Gå till toppen