Nöje

Fever Ray: Fever Ray

The Knifes audiovisuella show på Mejeriet för tre år sedan är en av de konserter som i efterhand berört mig djupast. När jag väl fick distans till de mardrömmar som bildsattes i lokalen insåg jag på allvar gruppens storhet. Jag är därför glad att få höra vad som påminner om en självklar fortsättning på "Silent shout", duons bästa platta.
Som Fever Ray spökar Karin Dreijer Andersson utan inblandning av brodern Olof. Tempot är aningen lägre och möjligen är mörkret inte lika kompakt som på "Silent shout", men atmosfären och de mekaniska inslagen ger kalla kårar.
Musiken, släpig techno i samklang med skakande electropop, skulle kunna fungera som soundtrack till en ännu ogjord postapokalyptisk storfilm. Att Karin Dreijer Anderssons förvrängda sångröst landar i ett androgynt ingenmansland förstärker den frostiga atmosfären. Lyriken hade mycket väl kunnat bestå av spridda textfragment som överlevt domedagen.
"Fever Ray" är en lika sorglig som vacker skapelse. Skivan går att ladda ner legalt via feverray.com redan nu. Först 17 mars släpps den som cd.

Fever Ray: Fever Ray, betyg: 4

Electronica/pop (Rabid)
Gå till toppen