Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Avhoppare om maktmissbruk i Kristet Center Syd

För första gången tar en tidigare ansvarig inom Kristet Center Syd avstånd från församlingen. Margaretha Sturesson berättar om demonutdrivningar och maktmissbruk och hur hon drevs till självmordsförsök.

Bild: Arkivfoto: Niklas Gustavsson
Margaretha Sturesson var studierektorn som stod upp för sin församling. Hon tillbakavisade kategoriskt kritiken från avhoppade medlemmar om att Kristet Center Syd i Höör var en manipulativ sekt som bedrev en extrem form av framgångsteologi; att den som misslyckades var en kraftlös kristen, ett offer för djävulen.
Hon skakade också på huvudet och skrattade åt påståendena att medlemmarna, däribland barn, tvingades till hårda oavlönade arbetspass i församlingens inkomstbringande vildmarkscenter. Och åt Skolverkets bedömning att grundskoleverksamheten på samma område, det före detta danspalatset Vägasked, inte hölls åtskild från församlingen.
Nu, sju år senare, är Margaretha Sturesson aktuell med boken ”Om det så skulle kosta mig livet”. I denna tar hon avstånd från Kristet Center Syd, något som ingen före detta eller nuvarande ledare inom församlingen gjort tidigare.
Margaretha Sturesson berättar om hur hon som energisk välutbildad fyrabarnsmamma anslöt sig till Kristet Center Syd med sin familj på 1990-talet.
”Jag gick med i en församling som hade en vision jag delade, och jag gjorde det helhjärtat, jag är en väldigt lojal person. Det fanns många varningssignaler i arbetssättet, ledarskapet och undervisningen, men jag bortsåg från dem och blev både ett offer och förövare”, berättar hon i ett pressmeddelande.
En ”perfekt kristen gemenskap” skulle byggas – det blev en tillvaro präglad av ”maktmissbruk för heliga syften”. Anser Margaretha Sturesson nu. Av pastorn och rektorn Christer Segerliv fick hon ofta höra att hon var full av demoner.
”Jag låg i timmar på golvet, utsatt för de andra medlemmarnas försök att driva ut onda andar ur min kropp: ’Du är under mina fötter! Du ska lämna denna marken! I Jesu namn, jag befaller dig: ut!’” berättar hon.
Margaretha Sturesson drevs till flera självmordsförsök och lyckades lämna församlingen 2005-2006 med sin familj. Hon var inlagd på psykiatrisk klinik i ett och ett halvt år. Diagnosen: posttraumatiskt stressyndrom.
I dag arbetar hon som verksamhetsutvecklare i Åstorps kommun och är ordförande för Kristdemokraterna i Klippan.
”Jag hoppas att den här boken kan hjälpa människor som är i en sådan situation själva, eller som känner någon som är det, att se vad som pågår”, säger Margaretha Sturesson i pressmeddelandet.
Hon avböjer en intervju i nuläget.
Christer Segerliv är helt frågande inför kritiken. Enligt honom är Kingdom Center, som den numera heter, en öppen församling med stor gemenskap. Han säger att den enda fysiska eller psykiska smärta som Margaretha Sturesson utsattes för var ”hennes ryggvärk”.
– Vi tror att människor kan vara plågade av demoner och hon ville själv ha hjälp mot detta. Men vi slänger inte någon på golvet, hon kom själv i rörelse och gled ned, säger han.
Sedan säger Christer Segerliv att han i efterhand har bett Margaretha Sturesson om ursäkt, men han vill inte berätta för vad.
Religionssociologen Anders Lundberg har följt Kristet Center Syd sedan den startade i början av 1990-talet. Hans intervjuer med ett 30-tal avhoppare ger en entydig bild av församlingen.
– Den är farlig. Medlemmarna hotas med att de är i djävulens våld om de inte underordnar sig församlingen. Människor slits ut och utnyttjas, och Christer Segerliv är känd för att trycka till dem där de är som svagast, säger Anders Lundberg.

Kristet Center Syd

Kristet Center Syd fråntogs först sitt tillstånd att bedriva grundskoleverksamhet men återfick det efter rättslig strid. Enligt Christer Segerliv drivs skolan, med 42 elever i årskurs 1-9, nu av en fristående förening. Församlingen har 115 medlemmar.
Gå till toppen