Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Boris Stenberg till minne

Boris Stenberg, Helsingborg, har avlidit i en ålder av 86 år. Hans närmaste är dottern Ewa, gift med Walter, och barnbarn.

Det finns människor som man aldrig kan föreställa sig som döda. Vänner och förtrogna och som man av olika anledningar håller av, finns liksom för evigt. Boris Stenberg hör till denna kategori. En man med järnvilja, energi och alltid fylld av optimism, det går alltid att försöka göra det omöjliga möjligt.
Det var så han inspirerade mig när jag mitt i tonåren, på 60-talet. upphöjdes till att få träna med Högaborgs BK:s A-lag, examensprovet. Hans optimism var särskilt betydelsefull för oss som fick förtroendet att träna och spela bland vuxna män och ärrade veteraner trots avsaknaden av tillräcklig teknik och kompetens. Boris blev en vän för livet.
Boris Stenberg var litograf till yrket. Fotboll var hans stora intresse. Han blev framstående i det som då, på den idylliska amatörtiden, var en hobbyverksamhet. Han tillhörde det lag – Råå IF – som sensationellt vann svenska cupen 1948. Hela turneringen avverkades den gången inom loppet av en och en halv månad, Råå vann finalen mot BK Kenty med 6-0 (på Olympia inför 9 852 åskådare) och i Helsingborgs Dagblads matchreferat kunde man läsa: - - - Boris Stenberg frångick inte sin vana att göra en energistark insats i det tysta… Malmö FF:s briljante tekniker Calle Palmér fick bittert erfara den stenbergska ettrigheten. När Råå under silveråret i allsvenskan (1950/51) mötte MFF kom Palmér aldrig i passningsläge – Stenberg var i vägen.
Det var i den andan han fortsatte sin tränarkarriär, i Olofström och IFK Höganäs men framförallt i den klubb som kom att stå honom närmast – Högaborgs BK. Ingen som var med glömmer hans uppvärmningsrundor under iskalla januarikvällar, från Harlyckan till Pålsjö skog och sen övningar, i bästa fall med boll, i skenet av billyktor på grusplanen. Klagomål bemöttes med hans kortfattande kommentar: Pågar, det är härdande för er.
Boris Stenberg gjorde – med sin envishet och ambition – outplånliga insatser för HBK. Tillsammans med spelare, vänner och profiler som Hasse Sjöström, Alf Karlsson, Bengt Persson och Olle Nihlén förde han klubben mot nya höjder – i rollen som tränare, ungdomsledare, styrelsemedlem och outtröttlig drivkraft i bingoverksamheten. Den mest bestående insatsen blev hans arbete för genomförandet och finansieringen av Högaborg BK:s klubbhus. Det var, vet vi som upplevde händelserna inifrån, mycket kamp och möda innan drömmen kunde förverkligas 1977.
Utan Boris´ envishet och uppoffrande slit hade det aldrig blivit av. Han gjorde utöver detta många bestående insatser som bidrog till att Högaborgs BK kunde profilera sig som en av landets främsta plantskolor för unga fotbollsspelare, den främste i raden Henrik Larsson. Vi hade planerat ett möte under våren för ett bokprojekt. Men just detta lär vi oss om livet – man vet aldrig när döden skiljer oss åt.
Gå till toppen